• YARIM ALTIN
    8.134,00
    % -0,74
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4504
    % -0,15
  • € EURO
    34,8290
    % -0,66
  • £ POUND
    40,7959
    % -0,56
  • ¥ YUAN
    4,4798
    % -0,18
  • РУБ RUBLE
    0,3540
    % -0,13
  • BITCOIN/TL
    2036850,656
    % -2,60
  • BIST 100
    9.915,62
    % 2,05

Kredi Sözleşmesi İmzalanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parayla alakalı negatif dönemlerden geçildiği her gün vatandaşlar ihtiyaç duydukları nakiti nasıl bulacaklarını düşünüyor. Eşe dosta dahi gidildiğinde herkes aynı süreçlerden geçtiği için sevindirecek bir geri dönüş almak kolay olmuyor. Belli bir miktar bulunduğunda da sıradan vatandaşlar dahi nasıl ve ne zaman, hangi şartlarda ödeme yapılabileceğini öğrenip ona göre hareket ediyor. Hal böyle olunca yine resmi kurumlardan alınan borçların yani kredilerin alım aşamasında da bolca detay yer alıyor. Finansal terimlere yakın olmayan, ekonomi haberlerini pek takip etmeyen kişilerin bilemeyeceği ancak farkında olunduğu taktirde durumu lehinize çevirecek çeşitli tüyolar mevcut. Kredi başvurusu, alımı veya vadelerin ödendiği noktalarda bilinçli müşteriler genellikle minimum masrafla ayrılır. İfade ettiğimiz gibi yönetmeliklerden, düzenlemelerden ve yasal haklarınızdan haberdar olursanız siz de misal kredi sözleşmesi imzalanırken dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterip daha iyi sonuçlar alacağınız çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Sözleşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayatımızın hemen hemen her alanında birçok kağıda imza atıyoruz. Kimisini detaylıca okurken kimisinde de işlemleri hızlandırabilmek adına aniden imzalayıp ayrıntılarına göz gezdirmiyoruz. Elbette imza atsanız bile yetkililerin belirlediği sınırların dışında zararlarla karşılaşmazsınız ama faydalanabileceğiniz bir avantajdan mahrum kalmanız da bu yaptığınız hareket neticesinde çok olası. Yazımızda incelediğimiz kredi alacak ve verecek taraf arasında imzalanan sözleşme en ciddi sayılabilecek imzaları taşıyan kağıtlardan oluşur. Örneğin konut kredisi talebinde bulunursanız ortalama 10 yıl boyunca ödeyeceğiniz meblağların yazdığı sayfaları tekrardan gözden geçirip belirteceğimiz maddelerin yazılıp yazılmadığına bakmalısınız.

Kredi sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında öncelikle size yönelik hazırlanan kağıtları baştan sona okumalısınız. Terimsel kavramların varlığı, karışık ve uzun yapısı insanları genellikle okumamaya itse bile bunu tercih etmeyip elinize kalem alarak okurken notlar almalısınız.

1. Kredi kullanımından cayma hakkı.

Bankaların vereceği borçlara ihtiyaç her gün artınca düzenlemelerin sayısı da aynı oranda artıyor. Son düzenlemelerin sayesinde müşterilerin sevineceği bir gelişme yaşandı. Artık kredi çeken kimseler 14 günlük süre içinde ekstra bir masraf, ceza ve benzeri durumla karşılaşmadan kredi kullanımından cayma hakkına sahip. Yine okumanın önüne geçen sayfa düzenlemesinde değişiklik emri verilerek, kredi sözleşmelerinin 12 punto (yazı büyüklüğü) değerinde, anlaşılır ve sade dille yazılması kararlaştırıldı. Altını çizdiğimiz detayları kredi sözleşmesi içinde göremediyseniz veya farklı versiyonlarına denk geldiyseniz düzenleme talebinizi bildirin.

2. Kredilerdeki sigorta zorunluluğu.

Geçmişte başvuru gerçekleştirenlere kredi sigortasına yönelik ayrı bir prosedür daha uygulanıyordu. Artık günümüzde tüketicilerin böyle bir zorunluluğu yok.

3. Kredi için açılan vadesiz hesaplar.

Kredi başvurusunu maaş almadığınız veya eskiden müşterisi olmadığınız bir bankaya gönderdiyseniz krediyi geri öderken sizin adınıza bir vadesiz hesap açılır. Geçtiğimiz dönemlerde sıkça duyduğumuz şekilde bu hesaplardan masraf alınmaktaydı ancak şimdilerde böyle bir şart bulunmuyor. Ne şart koşulursa koşulsun krediler için açılan vadesiz hesaplarda işletim ücreti alınmasının önüne geçildi.

4. Kredi tahsis ücreti.

İnsanlar hesaplamalarını değerlendirirken alacakları borcu, ödeyecekleri miktarı ve vade sayısını genel anlamda incelerler. Gelgelelim şubeye gittiğinizde önünüze gelenlere baktığınızda yeni kavramlarla karşılaşırsınız. Eskiden bolca karşılaşılan bu durumların en iyi örneği dosya masrafı veya kredi tahsis ücretidir. Düzenlemelerin gelmesiyle birlikte bu masraflarda, ücretlendirmelerde de değişiklik yapılarak tutarın en fazla binde 5 ile sınırlandırılması sağlandı.