• YARIM ALTIN
    7.943,00
    % 0,12
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3729
    % 0,14
  • € EURO
    35,0143
    % -0,20
  • £ POUND
    40,9930
    % 0,17
  • ¥ YUAN
    4,4827
    % 0,13
  • РУБ RUBLE
    0,3504
    % 0,27
  • /TL
    %
  • BIST 100
    9.124,14
    % 0,49

İptal Edilen Konut Kredisinde Ekspertiz Ücreti Geri Alınabilir Mi?

Ev sahibi olmayan çalışanların amacı bir an önce biriktirip ev almaktır. Fakat fiyatların yükselmesinin yanında son zamanlardaki zamların da etkisiyle ödenecek toplam fiyat bir hayli arttı. Hal böyleyken birikimle ve sabit maaşla kendi evinde oturmak pek mümkün değil. Pek tabii ki bankalara gidip konut kredisi alıp belli bölümü bu şekilde halledebilirsiniz. Hayali kurduğunuz ev için biriktirdiğiniz paranın yanına krediden gelen nakiti de eklediğinizde muhtemelen amacınıza ulaşacaksınız. Gelgelelim kredi çekme aşamasında sizden veya alacağınız konuttan kaynaklı sıkıntılar çıkınca kredi başvurusu iptal edilebilir. Bu yüzden rapor hazırlaması için görevlendirilen ekspertize ödediğiniz ücret de boşa gidebilir. Bahsettiğimiz tecrübeyi edinen kişilerden çoğu iptal edilmiş kredilerde ekspertiz ücreti geri alınabilir mi yönünde sorular geliyor.

Kredi İptal Edildiğinde Ekspertiz Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Bankaların kapısını çalıp borç istediğinizde öncelikle sizin finans geçmişinizi gözden geçirirler. Aldığınız kredili ürünlerdeki ödeme disiplininiz, başka bankalara var olan borçlarınız kontrol edilir. Özellikle kredi notunuzun ciddi manada etkilediği bu ön onay aşamasında, olumlu yanıt alırsanız konut kredisi için ikinci aşama başlar ve alınacak eve ekspertiz gönderilir. Gelen eksper bir rapor hazırlamakla görevlidir ve bankaya ödediğiniz masrafların haricinde ekspertiz ücreti de tarafınızca karşılanır. Nihayetinde alacağınız konut kredisinin taksitleri düşünüldüğünde fazla tutmasa bile söz gelimi kredi iptal edildiğinde ekspertiz ücretini geri almak mümkün değilse, boşu boşuna para kaybedersiniz.

Finans kuruluşlarının kredi verirken tercih ettiği bir müşteri profiline sahip değilseniz ya da alacağınız konut, eksper raporu incelendiğinde kredi için uygun görülmemişse başvurunuz da negatif sonuçlanır. Burada ekspertiz kurumları bankalardan ayrı çalıştığından ödenen ücreti geri almak mümkün değildir. Kaldı ki 2014 senesinde yayınlanan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği sonrası bankaların ekspertiz hizmetine komisyon eklemesi bile engellendi. Örneğin eskiden 500 Türk Lirası bedelindeki ekspertizi bankalar müşterilere 700 Türk Lirasına satınca itirazlar üzerine Tüketici Hakem Heyetleri aradaki farkın müşteriye iade edilmesini belirtiyordu. İtirazların artmasının ardından çıkartılan yönetmelikle komisyon uygulamasını yasaklandı ve ekspertiz ücreti iadesi olarak bilinen komisyon ödemesi ortadan kalktı.

Kredi masrafı haricindeki geriye kalan net ekspertiz masrafı maalesef ki geri alınamıyor. Müşterilerin bankalarla arasındaki kredi ilişkisinin, taleplerinin olumlu veya olumsuz yanıtlanmasının, kredi başvurusundan vazgeçilmesinin ekspertiz kurumları açısından bağlayıcılığı yoktur. Dolayısıyla gereksiz harcamaların önünü kesmek istiyorsanız başvuru öncesinde kredi alabilme potansiyelinizi, kredi çekilecek konutun uygunluğunu tekrar tekrar kontrol etmenizde fayda var.