• YARIM ALTIN
    9.240,00
    % 0,72
  • AMERIKAN DOLARI
    33,9895
    % 0,27
  • € EURO
    37,8681
    % 0,68
  • £ POUND
    44,9016
    % 0,77
  • ¥ YUAN
    4,7925
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3726
    % -1,12
  • BITCOIN/TL
    1996727,653
    % -1,63
  • BIST 100
    %

Hangi Araçlar İçin Taşıt Kredisi Çekilebilir?

Çalışırken geçimini sağlamanın yanında para biriktirenlerin önemli bir kısmı mal, mülk edinmek amacında. Her ne kadar bu yönde çaba sarf edilse de artan fiyatlar ve vergiler göz önüne getirildiğinde toplam miktarı bir araya getirebilmek oldukça zor. Dolayısıyla nakit sıkıntısı yaşanan aşamalarda bir şekilde çözüm sağlamak gerekiyor. Halihazırda etiketlerin durmadan yükseldiği düşünülürse bir an önce harekete geçmekte fayda var. Bu yüzden çevreden borç alma imkanı kalmamışsa bankalara gidip kredi çekmek diğer bir seçenek olabilir. Elbette istenildiği anda kredi almak mümkün değil. Çünkü oldukça seçici davranan kurumlar bankacılık işlemlerine geriye dönük bakıldığında sıkıntısız profile sahip kişilere pozitif yanıt veriyor. Hal böyle olunca olumsuz cevap alanlar diğer bankalara giderek başvuru gerçekleştiriyorlar. Birçok banka olduğu gibi kredilerin türüne göre kendi içlerinde de çeşitli alternatifleri bulunuyor. Örneğin taşıt kredisi almak arzusundaysanız alacağınız araca göre düzenlenmiş bir hizmetten faydalanırsınız. Hangi araçlar için taşır kredisi çekilebilir dendiğinde belirttiğimiz şekilde satın alacağınız taşıta ve çalışacağınız bankaya göre değişmektedir.

Taşıt Kredisi Çeşitleri Nelerdir?

Finans kuruluşları taşıt kredisi adı altında birden fazla hizmet bulunmaktadır. İhtiyaç duyulan duruma göre müşteriler yönlendirilir ve en uygun vadeyle, ödeme miktarıyla anlaşılır. Taşıt kredisi çeşitleri ekseriyetle şu şekildedir:

1. Sıfır Araç İçin Taşıt Kredisi

En çok tercih edilen türün bu olduğunu söyleyebiliriz. Vatandaşlar ekonomik durumları elverdiği noktalarda direkt sıfır araçlara yöneldiğinden bankaların yoğunlukla karşılaştığı taleplerdir. Sıfır kilometre taşıt kredisi sayesinde araç fiyatının belli oranında kredi alabilirler. Böylece arabanın tamamına kredi çekemediğinizi belirtmek isteriz.

Detay vermek gerekirse maksimum miktar, fatura 50 bin Türk Lirası’nın altındaysa yüzde 70, üzerindeyse yüzde 50’dir. Başvuru işlemleri öncesinde verdiğimiz bilgileri ve alacağınız taşıtın parasını hesaplayarak hareket etmelisiniz. Aksi taktirde çektikten sonra uğraşmak zorunda kalırsınız. Aynı zamanda bankalar güvence bulabilmek adına kasko sigortasını şart koşabilir. Pek tabii ki bahsettiğimiz şart kurumdan kuruma değişmektedir. Yine bazıları zorunluluktan ziyade sigorta yaptırmanız halinde normalden düşük oranlarda faiz oranından yararlanmanıza, ekstra masraflardan kurtulmanıza olanak tanıyabilir.

2. İkinci El

Ülkemiz genelindeki ikinci el fiyatları el yakmaya başlayınca hesaplardaki para artık az gelmeye başladı. Aydan aya on binlerce lira katlanan arabaları gören herkes hemen kredi alıp hedeflediği araca binmek istiyor. İkinci el araba için taşıt kredisi kasko değerine bakılarak hesaplanmaktadır. Sıfır etiketine benzer ölçüde kasko değeri 50 binin altındaysa %70, üzerindeyse %50’dir.

3. Ticari Taşıtlar

Ticari taşıtlara yönelik başvuruda bulunduğunuz dönem içerisinde ticari sicil kaydınızın yer aldığı bir firmanın sahibi pozisyonunda bulunmanız gerekir. Yine firmanın faaliyetlerine devam ediyor olmasına bakılır ve kredi açısından uygunlukları taşıması esas alınır. Ticari taşıt kredisi hangi araçlar için çekilir yönündeki soruların cevabı ise şöyledir: Kamyonet, kamyon, minibüs, otobüs, tır, otomobil, panelvan ve benzeri. İş makinelerine kredi çekilebilir mi sorusu da yine merak edilmektedir ancak bunlara verilmemektedir. Başvurunuz sırasında aranan belgeler ise imza sirküler, bağlı olunan ticaret odası kaydı, vergi levhasıdır.

4. Motosiklet

Genel kredi türlerinin haricinde bankalar çeşitli kampanyalar duyurabilmektedir. Alınacak ürünlere özel düzenlenen kampanyalar arasında yine motosiklet de vardır. Taleplerin yoğunlaşması üzerine bazı kurumlar aktif biçimde motosiklet kredisine yer vermiştir. Ayrıca modeller değerlendirilerek de verilip verilmeyeceği konusunda karar kılınır. Proforma faturası, nüfus cüzdanı, gelir belgesi, ruhsat fotokopisi gibi kayıtlar istenmektedir.

5. Tekne Kredisi

Miktar bakımından öne çıkan teknelere yönelik kredi alınırken öncelikle satıcı firmanın proforma faturası talep edilir. Devamında borç almaya uygunluğunuzun ölçüldüğü araştırma aşaması başlar ve notunuz, kredi siciliniz pozitif görüntü çizerse onaylanır. Elbette her bankanın teknelere yönelik kredi havuzu oluşturmadığından kontrol etmeniz lazım.

Taşıt kredisi için gerekli olan belgeler: Gelir belgesi, nüfus cüzdanı, trafikten çekilme kaşesinin vurulmadığını ispatlayan belge, aracın herhangi borç karşılığında ipotek konulmadığını vesaire kanıtlayan yazı, ikinci el alımı sırasında 10 yaşa kadar olanlarda aracın ruhsatı.

YORUMLAR YAZ