• YARIM ALTIN
    9.052,00
    % -0,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,0250
    % 0,10
  • € EURO
    37,7746
    % 0,24
  • £ POUND
    44,7182
    % 0,07
  • ¥ YUAN
    4,7980
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3816
    % 0,49
  • BITCOIN/TL
    1863741,155
    % 1,43
  • BIST 100
    %

KYK Kredisi Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Öğrenciler üniversite hayatlarındaki geçimlerini sağlayabilmek adına pek çok kaynaktan yararlanmaya çalışıyor. Başta ailesinin yeterli maddi gücü bulunmayan bireyler part time işlerde çalışmanın dışında burslardan da bir gelir elde edebilirler. Devletin bazı kurumları ve özel işletmeler gerekli gördükleri kişilere eğer uygunlukları taşıyorlarsa yardımda bulunuyorlar. Bunların en bilineni ise Kredi Yurtlar Kurumu‘ndan alınanlar. Başvurunuz sonucunda devlet kayıtlarındaki verileriniz incelenerek burs veya kredi yani geri ödemeli burs alıp almayacağınız netleşir. Birçok kişiye kredi çıksa bile maddi sıkıntılar nedeniyle ileride ödemek şartıyla kabul etmekte. Mezun olunup 2 yıl içerisine ödemelerin sağlanması istenmektedir. Eğer ki belirtilen tarihlerde ödenmezse üzerine faiz borcu da eklenir. İşte bu noktada meblağ giderek artar ve ödemekte güçlük çekmek söz konusudur. Yetkililer tutarların rahat karşılanabilmesi adına KYK borç yapılandırma hizmetini de bir süredir sunmaktalar. Biz de bugünkü yazımızda KYK kredisi borç yapılandırması nasıl yapılır hakkında bilgi vereceğiz.

İlginizi Çekebilecek Makaleler;

KYK Yapılandırılmasında Hangi Borçlar Siliniyor?

İlk etapta şunu söylemek gerekir ki kontrol ettiğinizde karşınıza çıkan borçlara baktığınızda önemli bölümünü silemeyeceğinizi bilmelisiniz. Detaylandırırsak aldığınız kredi miktarı ve üzerine eklenen üretici fiyat endeksi ÜFE asla silinmez. Sadece gecikme nedeniyle karşınıza çıkan faiz borcu silinebilmektedir.

Basit bir örnek üzerinden şu şekilde anlatabiliriz. Üniversite öğreniminiz sırasında 22.000 TL’lik bir kredi aldıysanız, her halükarda üzerine TÜİK’in belirlediği tüketici fiyat endeksi kısaca ÜFE eklenmektedir. Toplamda 27.000 TL’ye ulaşan borcunuzu, taahhüdü onaylarken mezun olduktan en geç 2 yıl sonra ödemeye başlayacağınızı kabul edersiniz. Siz bu tarihte ödemeye başlamazsanız aylık 1.40 oranında bir gecikme faizi uygulanır ve zaman içerisinde artar. Söz gelimi borç 32.500 TL olduğunda sadece gecikme faizini yapılandırabilirsiniz. Kısacası 27.000’in üzerine eklenen 5.000 TL hesaplanarak sadece bir bölümü silinecek, kalan tüm tutarsa yapılandırılacak.

KYK Kredi Borç Yapılandırması Nereden Nasıl Yapılır?

Borçları halletmeyi ve ekstradan daha fazla faiz ödememeyi düşünüyorsanız öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi platformuna girmelisiniz. (https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.) Karşınıza gelen ekranda e-Devlet ile giriş yönteminden kolayca sisteme erişebilirsiniz. Devamında ekranda belirecek olan bölümlerden sırasıyla Yapılandırma İşlemleri – 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri – 7256 Başvuru Formu adımlarını takip edin. Gerekli bilgileri de tamamladığınız taktirde bir değerlendirme süreci gerçekleşecektir. Sonraki günlerde Başvurularım menüsünden son durumu kontrol edebilirsiniz.

Taksitler Ödenmezse Yapılandırma İptal Olur Mu?

Normal standartlarda yapılandırmadan yararlanabilmeniz için ilk 2 ödemenin sağlıklı bir şekilde halledilmesi gerekmektedir. Ardından sonraki takvim yılında ödemeler aksarsa tekrar bir şans verilecek ve ödenmeyen 2 taksidin, son taksidi takip eden ayda faiz ile beraber ödemesi gerecektir. Böylelikle yapılandırma işlemi sürecektir.

Yapılandırdıktan Sonra Ödeme Yapılmazsa Ek Faiz Biner Mi?

Yapılandırma hizmeti genel anlamıyla borçları belirli oranlarda azaltarak düzgün bir ödeme almayı sağlayan bir sistemdir. Haliyle başvuru yapıp yapılandırma imkanından faydalanmaya başlamanıza rağmen ödemeleri yapmazsanız ek bir ücret eklenmeyecektir.

YORUMLAR YAZ