• YARIM ALTIN
    8.557,00
    % 0,09
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5901
    % 0,35
  • € EURO
    34,8533
    % 0,31
  • £ POUND
    40,5645
    % -0,11
  • ¥ YUAN
    4,5018
    % 0,14
  • РУБ RUBLE
    0,3501
    % 1,09
  • BITCOIN/TL
    2102845,435
    % 1,57
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Faiz Hesaplama Programı

Faiz sözcüğü incelendiği zaman Faiz, ekonomi alanı veya ekonomi biliminde konusuna göre 2 anlamda kullanılıyor. Bakıldığında ilk anlam olarak faiz, bir borç anlaşmasının satışı sonucu elde edilen gelir oranı anlamına gelir. Diğer yani ikinci anlamında ise üretim amacında kullanılan girdi olarak gözüken sermaye tutarının gelir oranı anlamına geliyor. Faizin kendine göre çeşitleri vardır ve bu faiz oranları bankadan bankaya göre değişebiliyor. Faiz çeşitleri ise sırasıyla; Kredi faizi, mevduat faizi, tahvil faizleri ve bono, reeskont faizi, repo ve ters repo faizi, net veya brüt faiz olmak üzere çeşitleri vardır.

Faiz Oranı Nedir?

Faiz her bankaya göre değişebildiği gibi faiz oranlarının da her bankaya göre değişebilmesi mümkündür. Faiz oranının tanımına bakıldığı zaman 2 tane oran tanımı görülebiliyor. Nominal ve reel faiz oranı olarak 2 tür faiz oranı vardır. Bunların tanımları ise Nominal faiz oranı ve reel faiz oranı olmak üzere faiz oranları kendine göre, farklı iki şekilde ifade edilebilir. Banka veya banka türevleri gibi resmi olan kurumlar tarafından açıklanan veya belirtilmiş olan oranlara, nominal faiz oranı adı verilir.

Enflasyona sistemine göre düzenlenmiş, belli başlı bir müdahale veya engellemede bulunarak belirlenen faiz oranlarına ise reel faiz oranı denir. Bankalardan talep veya istekte bulunarak çekilen her kredinin kendine göre faiz oranı bulunuyor. Her kredi veya kredi çeşidinin faiz oranı bir değildir. Bu faiz oranları, bankaya ve bankadan alınan kredi çeşidine göre, çekilen kredinin geriye ödeme zamanına bağlı unsurlar olarak oranları da değişim göstermesi mümkün olabilir.

Faiz Hesaplama Programı Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Çekilmiş olan her kredinin zamanı ve bankasına bağlı olarak bulunan oranları hesaplamada bazı programlar kullanılabilir. Bu programlar ise kredi çekilen bankanın android veya IOS işlemciye indirilen uygulamadaki banka bağlantılı veya bağlantısız faiz hesaplama programı olabilmesi mümkündür. İşlemcilere indirilen programlar veya uygulamalar haricinde ise bilgisayar, telefon veya tablet üzerinden de internet aracılığı ile kullanılan internet tarayıcısına araştırılıp, bakılarak da kredi faizinin hesaplanması mümkündür.

Faiz Nasıl Hesaplanır?

Faiz hesaplarının kendine göre oranları vardır. Bunların hesaplanmasında ise bazı belli başlı formüller kullanılıyor. Bu formüller gün, ay, yıl, anapara ve faiz oranına göre hesaplanmaktadır. Mevduat faiz hesaplamasında bir işlemi yapılırken (anapara)x(faiz oranı)x(vade yani gün)/36500* formülü kullanılarak brüt bir biçimde hesaplaması yapılır. Gün, ay, yıla göre formül hesaplamalarında hepsinin kendine göre formülü vardır.

Bu formüller ise; Günlük faiz hesaplama işlemi yapımında: (Anapara/100) x (Faiz Oranı/365) x Gün Sayısı olarak formül kullanılır. Aylık faiz hesaplama işleminin yapımında ise (Anapara/100) x (Faiz Oranı/12) x Ay Sayısı formülü kullanılır. Yıllık olarak faiz hesaplama işlemi yapılırken de bir formül kullanılıyor. Bu formül ise (Anapara/100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı olarak hesaplanır.

Finanskati.com