• YARIM ALTIN
    8.185,00
    % -1,79
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5648
    % 0,15
  • € EURO
    34,9135
    % 0,71
  • £ POUND
    40,5879
    % 1,07
  • ¥ YUAN
    4,4960
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3495
    % 0,06
  • BITCOIN/TL
    2176592,350
    % 0,93
  • BIST 100
    9.645,02
    % -0,50

En Düşük Riskli Yatırım Araçları Hangileridir?

Ekonomik sallantılarının belki de en büyüğünün yaşandığı dönemlerdeyiz. 2000’lerin başından itibaren Türk Lirası diğer para birimlerine ve değerli madenlere karşı değerini günden güne kaybederken birikmişini farklı araçlara yatırmak isteyenlerin sayısı hiç az değil. Dolayısıyla akla ilk gelen yöntemlerin yanında kripto paralar gibi çeşitli alternatif de bulunuyor. Fakat belli bir kesim bahsedilen metotlardaki risk oranını pek beğenmiyor ve az getiri sağlasa da düşük riskli yatırım araçları konusunda karar kılıyor. Dolayısıyla anaparanın neredeyse hiçbir zarar görmediği irili ufaklı kazanç sağlayan yöntemler hem Türkiye hem de dünya genelinde yoğun ilgi görüyor. Özellikle ciddi bir finans geçmişi, bilgi birikimi gerektirmediğinden ayrıca tercih sebebi oluyor. Nihayetinde sıradan vatandaşın dahi rahatlıkla algılayıp uygulayacağı yollardan söz ediliyor. Miktarın ekseriyetle önemsiz olduğu en düşük riskli yatırım araçları hangileridir başlığında bir yazı hazırlayarak sizlerin faydalanabileceği araçları tanıtıyoruz.

En Risksiz Yatırım Araçları Nelerdir?

Sermayenin kendisinde azalma ya da çeşitli riskleri barındırmayacak yatırım yöntemi bahsettiğimiz gibi diğerlerine nazaran belirli seviyelerde kazanç sağlayacaktır. 2020 yılı için en düşük riskli yatırım araçları için şunları söyleyebiliriz:

1. Vadeli Mevduat

Kuşkusuz herkesin cazip gelecek ilk seçenektir. Çünkü hemen hemen hepimizin en azından bir bankada hesabı var. Düzenlenen yasalar sayesinde çalışanların maaşları neredeyse tüm işletmelerde bankalar üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi. Böylece vadesiz bile olsa toplumun önemli kesiminin banka hesabı var. Yanında vadeli mevduat hesabı açılarak biriken parayı buraya aktarıp faiz kazancı elde edilebilir.

Paranızı yatırmaya karar verdiğiniz aşamada hesaplama seçenekleri ile bankadan ne kadar para alabileceğinize dair fikriniz olur. Yatırdığınız miktar ve vade sayısına göre kazancınız artar ya da azalır. Üst limit bakımından genel söylem 100 bin Türk Lirası yönünde olsa da bankalar kendilerine göre farklı prosedürleri benimseyebiliyor. Ayrıca devletin mevduat hesapları için sağladığı güvenceyi bilmeniz, içinizin rahatlatacaktır. Herhangi bir problemde devlet, 150 bin liraya kadar miktarı müşterilere ödeme garantisi verir.

2. Bono

Bonoların tercih edilme sebebiyse kısa süreli işlemlerle gerçekleşmesidir. Böylece minimum risk barındırır ve 3 ay ile 1 yıllık dönemler arasında borçlanma alternatiflerden yararlanma tarzında bir yatırıma olanak tanır. Yine Hazine Bonosu’ndaki kar seviyeleri ile talep edildiği her an hemen nakite çevrilir. Mevduata benzer biçimde devlet tarafından güvencesi olduğunu söylenebilir. Çünkü sistem direkt devlet eliyle piyasaya sürülmüştür.

3. Tahvil

Bazı firmaların veya devletin ihtiyaç duyduğu bütçe nedeniyle piyasalara sürdüğü menkul değerlere tahvil denir. Çoğu zaman özel firmaların fon ihtiyaçları nedeniyle çıkan miktarları karşılamak amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu izni alındığında halka açılmaktadır. Bir üst maddede ifade ettiğimiz bononun tersine daha uzun süreli yatırımlardır. Şirketlerin varlığını sürdürdüğü süre boyunca yatırımınız da varlığını sürdürür. Ayrıca altını çizmek gerekir ki kişiler istediği an vade sonunu beklemeye gerek kalmadan nakitlerini alabilir.

4. Borsa Yatırım Fonları

Finans dünyasında önemli yere sahip olan borsadaki iniş çıkışların gözlenerek risk dağıtma işlemi beraberinde sahibi olabileceğiniz hisselere borsa yatırım fonları denmektedir. Yine çevrenizden esnek yatırım araçları ifadesini de duyabilirsiniz. Alım ve satım hususunda kolaylık tanırken piyasa hareketliliğinden en rahat kar edebilme olanağını yaratır.