• YARIM ALTIN
    8.506,00
    % -0,38
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5038
    % 0,08
  • € EURO
    34,7826
    % -0,12
  • £ POUND
    40,2943
    % -1,04
  • ¥ YUAN
    4,5009
    % 0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3457
    % -0,21
  • BITCOIN/TL
    2077968,555
    % -1,31
  • BIST 100
    9.693,46
    % 1,77

Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Finansal altyapıların ve olanakların genişlemesiyle beraber eskiden çok fazla duymadığımız yepyeni hizmetlerle karşılaşıyoruz. Geçmişte çoğu insanın faydalandığı ancak bazılarımızın pek bilgisi bulunmadığı bireysel emeklilik sistemi şimdilerde oldukça gündem maddesi haline geliyor. Özellikle 9 Ocak 2017’de neredeyse bütün alanlardaki çalışanların BES‘e dahil edilmesi beraberinde çevrelerdeki ekonomik sohbetlerin konusu oldu. Genel anlamda emeklilikten söz açıldığından insanlar sigorta primleri üzerinden hesaplamalar yapıp ne zaman emekli olacağına ve ne kadar para alacağına yönelik sorular soruyordu. Bireysel emeklilikten sonra zorunlu emekliliğin haricinde ikinci bir alternatif ortaya çıktı ve çalışılmayan dönemde gelir düzeylerinin yukarılara çıkmasına zemin hazırlıyor. Henüz tam oturmadığı düşünüldüğünden kafalardaki soru işaretlerine de cevap bulmak gerekiyor. Neticede vatandaşlar birikimlerini BES olarak değil de farklı bir şekilde tutmayı veya çeşitli yatırım araçlarına yatırmayı isteyebilir. Bu sebeple de bahsettiğimiz sistemden çıkma talebi verilmezse aylık kesintiler devam eder. Bireysel emeklilik nasıl iptal edilir türündeki cümlelerin yanıtını bularak kesintilerin önüne geçip devlete verilen primlerin dışındaki miktarları arzu ettikleri biçimde kullanabilirler.

Birey Emeklilik Nedir?

Türkiye’de işe girildiği andan itibaren zorunlu koşulan alternatif bir emeklilik sistemidir ve aylık maaşlardan yüzde 3’lük gibi bir kesinti alınarak biriktirilmesi usulüyle çalışır. Tüm tutarlar kişilerin bireysel emeklilik hesabına yatırılarak ekstradan tasarruf edebilme olanağı tanıyor. Gelgelelim herkes ifade ettiğimiz yenilikten ve sistemden memnun değil. Bir an önce BES’i iptal etmek ve kesintileri bitirmenin peşinde.

Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Kafaları karıştıran ana unsur zorunluluğun nerede olduğudur. Giriş aşamasında direkt sisteme dahil edilince nasıl çıkılacağı da bilinmiyor. Bir bakıma işe girdiğinizde yeni bir banka hesabı açarcasına BES hesabı açtığınızı da düşünebilirsiniz. Devamında bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır konusuna da asında kolayca yanıt bulabilirsiniz. Ayrılma talebinizi 2 ay içinde bildirdiğiniz taktirde iptal isteğiniz dikkate alınıp kısa süre sonlandırılır. İlk etapta BES iptali nereden yapılır bilemiyorsanız maaşınızın yattığı bankayla konuşmalısınız. Genellikle müşteri hizmetlerindeki çalışanlar söylemlerinize yönelik işlemleri gerçekleştirirler fakat bazen aracı bir sigorta şirketiyle de işbirliğine gidilebildiğinden sizi bu firmaya yönlendirilirler. Verilen numarayı mesai saatlerinde aradığınız zaman istekleriniz karşı tarafa ulaştırarak bireysel emeklilik iptal etme işleminizi tamlayabilirsiniz. İptal başvurusu ise yoğunluğa bağlı olarak ortalama 10 günde sonuçlanmaktadır. Ayrıca telefondaki görüşmeniz sonlandığında cep telefonunuza işlemlerin başlatıldığına dair bir mesaj almanız gerekmektedir.

Bireysel Emeklilikten Çıkmak

 

Sisteme girip düzenli biçimde kesintileri kabul eden bireylere katkıda bulunmak için devlet katkı paylarına karşılık gelen miktarın yüzde 25’ini de hesaplara yatırmaktadır. Haliyle meblağın yıllar boyunca katlanarak arttığının bilincinde olmalısınız. Her ne sebeple çıkarsanız çıkın, öncesinde fayda getirecek detayları incelemelisiniz. Örneğin kakı payıyla birikiminiz günden güne artarken sistem ayrılma sırasında bazı kesintiler de söz konusudur. BES kesinti oranları da duruma göre farklı ölçüde uygulanmaktadır. Zorunlu nedenlerin konuşulduğu ortamlarda (maluliyet, vefat, tasfiye vs.) yüzde 5, sistemde 10 yıl kalıp tam emeli hakkı alamadan ayrılanlara yüzde 10 kırpılır.

YORUMLAR YAZ
  • Sahin RON4 yıl önce
  • Bireysel emeklilik bence herkesin yapması gereken bir sistem en azından 10 yıl boyunca ödeme yapılabilir yatırım gibi düşünmek lazım