• YARIM ALTIN
    9.809,00
    % 0,00
  • AMERIKAN DOLARI
    34,7667
    % 0,03
  • € EURO
    36,5513
    % 0,00
  • £ POUND
    44,0546
    % 0,02
  • ¥ YUAN
    4,7804
    % 0,11
  • РУБ RUBLE
    0,3310
    % 0,01
  • BITCOIN/TL
    3337900,156
    % 0,47
  • BIST 100
    %

Bireysel Emeklilik Mevzuatı

Rahat bir emeklilik dönemi için, bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasını sağlayan sosyal güvenlik kurumu sistemidir. Bireysel emeklilik sistemine, 45 yaşın altında her çalışana zorunludur. Çalışan işçiye ikinci bir emeklilik hakkı sunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Tarihçesi

Bireysel emeklilik tasarruf yatırım sistem kanunu, 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiştir. 7 Nisan 2001 yılı 24336 sayı resmi gazetede yayımlanan bireysel emeklilik mevzuatı yürürlüğe girdi. 27 Ekim 2003 ilk emeklilik plan tasdiki emeklilik şirketleri faaliyete başladı. Bireysel emeklilik sisteme katılmak için sosyal güvenlik kurumuna bağlı bir şekilde çalışma zorunluluğu yoktur. Bireysel emeklilik sistemi sosyal güvenlik sitemini dahil eden tamamlayıcı sigorta sistemidir. Kamunun işlettiği sosyal güvenlik siteminde bireysel emeklilik sistemine işçiyi dahil etmek zorunludur.

Bireysel Emeklilik Şirketi Finansal Olarak Etkilenirse

Bireysel emeklilik mevzuatı gereğince 4632 sayılı Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanunu 17. Maddesinde; fon mal varlığı rehine edilemez. Portföye ilişkin yapılan işlemler harici teminat gösterilmez ve üçüncü şahıslar tarafından haciz olamaz ve iflasına dahil edilemez.

Bireysel Emeklilik Sözleşmesi Tarafları

Bireysel, Gurup, İşveren Gurup olarak ayrılır. Bireysel emeklilik sözleşmesi; emeklilik planına bağlı şirket katılımcı taraf yer alır. Gruba bağlı bireysel emeklilik sistemi; grup emeklilik bağlı kalınan şirket katılımcı taraf yer almış olduğu sözleşmedir. İşveren grup emeklilik sözleşmesinde sözleşmesin de istihdama ilişkin yapılır ve nitelikli çalışanı elde tutmayı sağlar, çalışanların motivasyonunu arttırarak şirkete bağlığını sağlar.. Bireysel emeklilik mevzuatı, grup emeklilik sözleşmesi çalışan 10 işçi katılımı ile olmaktadır.

Bireysel Emeklilik Katkı Payı

Giriş aidatı; 1 sene için taksitli sözleşmenin sonlandırılmasına bağlı alınır. Yönetim gider kesintisi; sisteme girilen 5 yıl için alınır. Fon toplam gider kesintisi; katılımcı birikimden değil fon portföyünden günlük kesinti yapılır.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ayrılma Hakkı

Yürürlükten önce ayrılma hakkı; işçi siteme girdiği 2 ay sürede cayma hakkını kullanabilmektedir. Yürürlükten sonra cayma hakkı; sistemden ayrılma istenilen bildirim emeklilik şirketine ulaşmasını takip eden iş gününde bireysel emeklilik mevzuatına göre uygun bir şekilde sistemden ayrılabilmektedir.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı

En az 3 yıl sisteme dahil olana % 15, en az 6 yıl sistemde kalana %35, en az 10 yıl sistemde olana % 60, emeklilik halinde veya vefat halinde % 100, emeklilik hakkı kazanan vatandaşlara % 5 devlet bireysel emeklilik sistemine katkı yapmaktadır.

Finanskati.com

YORUMLAR YAZ