• YARIM ALTIN
    7.920,00
    % 0,02
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3726
    % 0,16
  • € EURO
    34,9773
    % -0,31
  • £ POUND
    40,9829
    % 0,17
  • ¥ YUAN
    4,4785
    % 0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3495
    % 0,06
  • BITCOIN/TL
    2273556,730
    % 1,09
  • BIST 100
    9.079,97
    % 3,10

Altına Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güvenli liman sıfatıyla nitelendirilen altın, garantici yatırımcıların dışında riski seven insanlara dahi cazip gelmeye başladı. 2020 yılında yükselişi ve diğer yatırım birimlerine nazaran yakaladığı ivme oranına bakıldığında kazancı yatırımcısını çok memnun ediyor. Hal böyle olunca birçok insan hem parasının değerini korumak hem de üzerine kar edebilmek amacıyla altına yatırım yapmak peşinde. Gelgelelim belirli püf noktalara dikkat edilmediği taktirde ava giderken avlamak da pekala mümkün. Bu yüzden piyasalardaki “dip noktadan alıp tepe noktadan satmak” felsefesinin ötesinde kırılgan ve ani hareketlenmelerin yaşandığı altında altı çizilmesi gereken durumlar mevcut. Eğer ki belli hesaplamaları yapmadan girdiyseniz değil kazanç sağlamak, yatırımınızın birebir karşılığını görebilmek için bile çok uzun süre bekleyebilirsiniz. Bu sebeple kar oranının yanında aynı farklı araçlardakine benzer dikkatle hareket edilmeli. Gelgelelim ekseriyetle parasını başını ağrıtmayacak modelde uzun vadeli değerlendirenlerin yanında bulunduğumuz bu dönemlerde girişmeyi düşünenlerden biriyseniz altına yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli diye soruyorsunuzdur.

Altına Yatırım Nasıl Yapılır? Nasıl Hareket Edilmelidir?

Pandeminin etkisiyle ülke para birimleri genel manada aşağıya doğru bir hareket izliyor. Özellikle devletlerin Merkez Bankası, halihazırdaki ekonomik sıkıntılara sağlık gibi önemli bir problemin de eklenmesiyle gerçekleşen darboğaza çözüm bulmak adına bir süredir para basıyor. Haliyle para birimleri belli oranlarda değer kaybederken madenler de yükseliş trendine giriyor. Elbette akla ilk gelen kıymetli maden de altın olunca ateşi hiç dinmiyor. Gün içerisinde 20 Türk Lirası fiyatında çıkıp düştüğü bile görülüyor. Bu yüzden sizlere altın yatırımında nelere dikkat edilmeli tadında bazı maddeler hazırladık:

1. Tüm yumurtaları tek bir sepete koymayın.

İster milyonluk yatırımcı, ister elindekinin değerini korumak isteyen sıradan bir vatandaş olun, hızlı değişimler neticesinde elinizdeki bütün kaynağı kaybetmemek adına tek alana yatırım yapmayın. Örneğin orta ve uzun vadede altın size kazanç sağlasa bile anlık nakit sıkıntılarında gelebilecek kardan vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Tamamını altına yatırmaktansa kaynağınızın en azından belli bir bölümünde farklı yatırım araçlarına yönelmenizde fayda var.

2. Fiziki altındaki saklama ve güvenlik derdi.

Pek çok kişi geleneksel altın saklama yöntemi olarak yastık altını seviyor. Haliyle de ortaya güvenlik derdi çıkıyor ve hırsızlardan korumak adına çok iyi bir saklama gerekiyor. Bankaların uygulamaları üzerinden alım yapmaya pek yanaşmıyorsanız, fiziksel yatırımınız için kiralık kasa tutabilirsiniz ve birikiminizi burada saklayabilirsiniz.

3. Altınla borçlanılmamalı.

Belirttiğimiz biçimde uzun zaman sonucunda güzel getiri sağlarken altın borcunuz varsa her geçen gün artan bir borçtan söz ediliyor demektir. Böylece katbekat fazlasını ödemek yerine piyasayı takip edip düşüş trendine girildiğinde üçe beşe bakılmadan alınıp ödenmesi şarttır. Aksi taktirde dip noktayı beklerken belki de en uygun zamanı kaçırabilirsiniz.

4.  Bankada altın hesabı açarken dikkat edilmesi gerekenler.

Online bankacılık metodu, geçmişteki yoğun prosedürlerin aşılmasını ve müşterinin tüm hizmetlere rahatlıkla ulaşmasını sağladı. İşlemler kolay anlaşılır hale gelince müşteri sayısı arttı ve bankalar yeni kişileri yelpazesine katmak adına her daim kampanyalar, yeni hizmetler sunuyor. Şimdilik en popüler hizmet ise bankada altın hesabı açmak. Fiziksel altındaki gibi hırsızlık derdi de bulunmadığından hemen hemen herkesi cezbediyor. Hatta bazı bankalar kuyumculara göre daha uygun orandan satmaya başlayınca tercih edenlerin sayısı gittikçe artıyor. Her şey çok net olduğundan ödemeniz gereken tutarı, vergileri görüp hesabınızı yapabiliyorsunuz. Dikkat etmeniz gerekenlerin başındaysa hangi saatte alım yaptığınız geliyor. Mesai saatleri dışında alırsanız muhtemelen yüksek makas aralıklarıyla karşılaşacaksınız. Bankalar çalışma saatleri dışındaki yükseliş ve inişlerden zarar görmemek adına makasları açarlar ve farklı fiyatlamalardan işlem sağlarlar. Dolayısıyla mesai saatlerinde alışveriş gerçekleştirirseniz piyasa şartlarında bir meblağ ödersiniz.