• YARIM ALTIN
    9.717,00
    % 0,23
  • AMERIKAN DOLARI
    35,2653
    % 0,28
  • € EURO
    36,7732
    % 0,17
  • £ POUND
    44,2317
    % 0,07
  • ¥ YUAN
    4,8310
    % 0,31
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,19
  • BITCOIN/TL
    3389387,119
    % -2,61
  • BIST 100
    %

Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Globalleşme gereği tüm ekonomik sistemler iç içe giriyor. Haliyle olayların kelebek etkisi misali birbirini etkilemesi ve bir başka ülkedeki finansal dengeleri bozması çok olağan. Yine çalışmalarını uluslararası çapta sürdürmek isteyenler, farklı yapılara farklı hizmetler sunmak isteyenler de önleri açık bir şekilde dilediği işlemleri gerçekleştirebiliyor. Çalışma alanlarının ve kitlelerin genişlemesi elbette dijital veya fiziksel araçlar vasıtasıyla gelirini arttırmak gibi bir arzuda bulunan sıradan bireyleri dahi cezbediyor. Örneğin günümüz koşullarında günceli yakalamış bir insan, normal işinin haricinde pasif gelir yaratacağı imkanlara ulaşabilmekte. Haliyle gelişim sürdürülebilirse aylık maaş aldığı işine devam etmesine bile gerek kalmıyor. Böylesine bir araya gelmiş sistemlerde yeterli bilgi, donanım ve tecrübe sayesinde getiri kapısı yaratmamak için hiçbir engel yok. Ancak hem normal hayatlarında hem de yeni internet dünyasında aktif olarak zaman geçirmeyenler genellikle pasif gelir kaynakları nelerdir tarzında sorular yöneltebiliyor. Neredeyse her gün yepyeni bir yatırım enstrümanı karşımıza çıkan bu soruları sormalarına aslında şaşırmak gerek.

Pasif Gelir Nedir ve Ek Gelir İle Arasındaki Fark Nedir?

Halihazırda dijital çağın bizi getirdiği nokta ortada. Eskiden saatlerimizi hatta günlerimizi harcadığımız işlemler, artık birkaç yazılım ve uygulama sayesinde saniyeler içerisinde gerçekleştiriliyor. Konuyu finansal bazda ele aldığımızda belki topraklarına hiç ayak basmadığınız bir ülkenin para birimi sayesinde bile kazanç oluşturabiliyorsunuz. Dinamikleri iyi kavradığınız taktirde bu ve benzer yöntemlerle pasif gelir yaratabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere pasif biçimde, yani aktif olarak çaba yoğun bir çaba göstermeden hesabınıza yatan paraya bu isim verilmektedir. Özellikle ek gelir ile karıştırıldığından insanlar neyi nasıl yapacağını bilemiyor. Tam manada pasif gelir nedir sorusuna, siz uyurken bile hesabınıza katkı sunan getiriler denebilir. Ek gelirdeyse günlük faaliyetleriniz dışında kalan zamanınızı değerlendirdiğiniz işlerle kazandığınız meblağlardır. Devamlı performans göstermediğinizde geleneksel işe benzer kazançlarınız da olmayacaktır. Fakat iyi kurgulanmış bir pasif modeldeyse uzun vadeli tatmin edici rakamlar konuşulmaktadır.

En İyi Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Ülkemiz açısından konuşursak kuşkusuz herkesin aklına ilk etapta ev satın alıp kiraya vermek gelir. Uzun vadede baş ağrıtmaz ve aydan aya düzenli kira gelirinizi bütçenize katarsınız. Yine bazı kişiler tarafından en iyi pasif gelir yöntemleri arasında mevduat faizi gösterilir. Bankaya yatırdığınız paranız vadenize ve belirlenen faiz oranına göre vadeniz tamamladığında hesabınıza yatırılır ve hiçbir mesai harcamanıza gerek kalmamaktadır. Elbette bunlar aşağı yukarı çevremizden gelebilecek sıradan önerilerdir. Pasif gelir kaynağı şeklinde sunulsa da yeni arayışlara girenlere yönelik tavsiyelerimizi de değerlendirebilirsiniz. Böylelikle az riskli ve az kazançlı seçeneklerden ziyade yüksek miktarları da hedefleyebilirsiniz.

1. Telif Almak

Ekseriyetle sanatçıların ve yapım şirketlerinin en önemli gelir kaynağıdır. Siz de amatör veya profesyonel düzeyde yaptığınız bir müziğin, videonun, resmin, fotoğrafın resmi kayıtlarla kendinize ait olduğunu kanıtlarsanız, sonrasında kullanmak isteyenlerden telif talebinde bulunabilirsiniz. Belirli bir zaman içerisinde gösterdiğiniz çaba neticesinde ortaya çıkan ürünü yıllar geçse bile ciddi rakamlardan satabilirsiniz.

3. Web Site Açmak & Uygulama Oluşturmak

Son dönemin popüler en iyi pasif gelir kaynakları içinde yazılımsal ürünleri barındırmamak olmaz. Çünkü kendinizin yazdığı veya dışarıdan belirli ücretlerle yazdırdığınız oyunları, uygulamaları sanal uygulama marketlerinden indirime açabilirsiniz. İndirmek için direkt kullanıcıdan para talep edebileceğiniz gibi reklam yerleştirerek de kazanç sağlayabilirsiniz.

Videolu yayınların fazlaca yoğunlaşmadığı dönemde ilgi çeken blog tarzındaki web sitelerin tutkunları hala var. Özellikle ihtiyaca yönelik ve düzenli biçimde güncellenen kaliteli sitelerin hala iş yaptığı söylenebilir. Buraya ekleyeceğiniz, reklamlarla ve ürün satışlarıyla kar edilebilir.

4. Satış Ortaklığı

Muhtemelen takip ettiğiniz veya yakın arkadaşınız olan kişilerin bolca alışveriş sayfası bağlantısı paylaştığını görürsünüz. Sadece beğendiğinden paylaşmadığını düşünüyorsanız, haklısınız. Linkleri profillerinde paylaşan kişiler, satış ortaklığı sistemi ile alışveriş yapan kişi başına getiri sağlamaktadır. Söz gelimi sayfayı kopyalayıp şahsi hesaplarında yayınladıklarında aktif olmadıkları zamanda bile satış yapılırsa bu miktar hesaplarına yansır. Haliyle yüksek takipçi sahibi fenomenler duyduğunuzda şaşıracağınız meblağları kazanmaktadırlar. Belirli ölçekte bir kitleye hitap ediyorsanız şansınızı deneyebilir ve uzun vadeli pasif gelir oluşturabilirsiniz.

5. Eğitim Setleri

Uzmanlığınız, yetkinliğiniz bir alanda fazla bilgi sahibi olmayan bireyleri bilgilendirecek, geliştirecek boyuttaysa aklınızdakileri paraya dönüştürebilirsiniz. Örneğin pasif gelir nedir yönünde bir perspektifte hazırlanan eğitim seti kolayca satılabilir. Nihayetinde insanlar sonunda para kazabileceğini düşündüğü şeylere yatırımdan çekinmezler. Merak edilen ve ilgi çekebilecek noktalarda bilgilerinizi, tecrübelerinizi aktarabilir ve çok uğraşmadan pasif gelirinizi oluşturabilirsiniz.

YORUMLAR YAZ