• YARIM ALTIN
    9.989,00
    % 0,00
  • AMERIKAN DOLARI
    35,4904
    % 0,03
  • € EURO
    36,5973
    % 0,01
  • £ POUND
    43,3670
    % 0,08
  • ¥ YUAN
    4,8412
    % 0,02
  • РУБ RUBLE
    0,3438
    % 0,15
  • BITCOIN/TL
    3454302,266
    % 2,12
  • BIST 100
    %

Enflasyon Nedir? Enflasyon Yükselirse Ne Olur?

Ülke yönetimleri vatandaşlarının olabildiğince yaşam standardı yüksek bir şekilde hayatlarını sürdürebilmek adına çeşitli finansal adımlar atarlar. Böylece ekonomik anlamda en alt seviyedeki bireylerin dahi en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir modeli esas almaktadırlar. Pek tabii ki bazı yönetimler belirttiğimiz hedefe yaklaşsa da bazıları da çeşitli problemlerden dolayı ülke piyasasını yukarıya çekmekte zorlanıyor. Politikacıların başlı başına uğraştıkları bu sorunların çoğalması ve durdurulamaz noktaya gelmesi halinde de milletten gelen ses bir anda sandıkta görülebilir ve yönetimdeki söz sahibi partinin, grubun tekrardan seçilememesine neden olur. Haliyle basit şekilde ifade edersek, yaşamını minimum seviyede idame ettirmeye çalışanların dahi alım gücünün belli oranlara gelmesi herkesi memnun edecektir. Satın alma gücünün terimsel karşılığı da enflasyon ile birbirine bağlıdır. Dolayısıyla ciddi seviyelere gelmesi durumunda pek çok alanı etkiler. Peki enflasyon nedir veya yükselirse ne olur diyenlerden biriyseniz, aldığınız maaşın aslında sayıdan hariç bir değerle işlem gördüğünü söyleyebiliriz.

Enflasyon Ne Demek?

İnsanlar eğitimlerini, çalışmalarını ve kendilerini geliştirdikleri uzmanlıklarını daima standartlarını direkt etkileyen parayı daha fazla kazanmak için yapar. Elbette daha fazladan kasıt her zaman ülke şartlarına göredir. Çünkü tüm kişilerin yüksek meblağlarda aylık almaları söz konusuysa fiyatlar da aynı oranda yükselecektir ve para birimi değerini günden güne kaybedecektir. Aslında enflasyon ne demek konusunun da genel mantığı bundan ibarettir. Etiketlerin neredeyse gün içinde bile defalarca değişmesi sebebiyle hakkında hesaplama yapılan para biriminin değerini koruyamaması ve amiyane tabirle pazar torbasındaki karşılığının azalmasına enflasyon denir. Meydana getiren noktalara bakıldığında genellikle birçok kişide yeterli olduğu düşünülen alım gücünün var olmasına rağmen piyasada herkese yetecek ürünün, malın olmaması sebep gösterilebilir. Yine üretimi gerçekleştiren firmaların maliyetleri arttığında uygun kar oranını yakalayabilmek adına fiyatların beklenilenin üstüne çıktığı görülebilir.

Sıradan bir bireyin dahi rahatlıkla kavrayacağı şekilde ifade edecek olursak, alacağınız herhangi bir ünün (ekmek, araba, konut ve benzeri) geçen yıla, geçmiş 5 yıla oranla genel manada önemli ölçüde pahalanmışsa bakılması gereken ilk faktör enflasyondur. Altını çizmek istediğimiz bir yer ise hizmetin, ürünün tek başına fiyat artışı yaşamasını kast etmemekteyiz. Genel anlamda devamlı gerçekleşen artışlar ortaya çıktığında konu edilmelidir. Çeşitli istatistik kurumları üzerinden enflasyon oranları hakkında bilgilendirmeler yapılır. Söz gelimi aylık yüzde 2 enflasyondan bahsediliyorsa ödeyeceğiniz para da önceki aya göre yüzde 2 artmış demektir. Böylelikle enflasyonun düşüş yönünde hareket göstermesi herkesin beklentisidir ve fiyatların yükselişinin azalması, alım gücünün çok daha az azalmasıyla vatandaşlara huzur getirmektedir.

Enflasyon Yükselirse Ne Olur?

Net cümlelerle enflasyon yükselirse ne olur sorusunun yanıtı almak istiyorsanız şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Alım gücü azalır.
  2. Ülkenin ve para biriminin dünyadaki güveni sarsılır.
  3. Gerçekleştirilen yatırım vadeleri kısa sürelerle sınırlanır.
  4. Belirsizliklere bağlı biçimde ekonomik büyümenin önüne geçer.

Enflasyonun yükselmesi ile kişilerin kendi kullandıkları paraya dahi güven duymamasıyla değerli madenlere ve dövize yönelim başlar. Aynı zamanda insanlar kağıt parayı tutmak yerine gayrimenkullere de talip olabilir. Bu yüzden engellenememesi halinde günden güne geriye giden ekonomik tabloyla karşılaşmak mümkün.

Enflasyon Neden Yükselir?

Yarattığı negatif şartları inceledikten sonra belki de en dikkat edilmesi gereken yeri enflasyonun yükselme sebepleri. Nihayetinde çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle enflasyona uygun ortam oluşur. Ekonomistlerin ve finansçıların üzerinde durduğu ekseriyetle iki neden vardır. Bunlardan birincisi talep ikincisi ise maliyet enflasyonudur.

Enflasyon neden yükselir dendiğinde söylenen bu iki türü açıklarsak; talep enflasyonu, piyasadaki yoğun para arzı dolayısıyla tüketici sıfatını taşıyan bireylerin ellerinde fazla miktarlarda para bulunması nedeniyle tüketimin artması ve beraberinde talep sayısının artması yüzünden enflasyon artabilir. Maliyet enflasyonunu detaylandırdığımızda ise üretimdeki belli parametrelerin artış göstermesiyle (örneğin çalışan ücretleri, ham madde fiyatları, vergiler) toplam maliyetlerin yukarılara çıkması neticesinde yaşandığı ifade edilebilir.

YORUMLAR YAZ