Yatırımcılar sermayeleri üzerinden kar elde etmek amacıyla pek çok enstrümanı değerlendirirler. Elbette incelenen yatırım aracının yanında sermaye sahibinin durumu, elindeki meblağ ve finans geçmişi de önemlidir. Nihayetinde derin teknik kavramlarla çalışılan bir alana yönelmek fazla bilgisi bulunmayan birisi için neredeyse yüzde yüz kayıp demek oluyor. O yüzden sektörün önde gelenlerinin dışında büyük bir kesim genel kazanç olanaklarını değerlendirmek durumunda kalıyor. Örneğin sıradan bir vatandaşa bakıldığında eğer ki yatırım tecrübesi de çok yoksa ekseriyetle ya dövize, altına ya da faize gittiğini söyleyebiliriz. Pek fazla işlem gerektirmediğinden ve kısa süre içerisinde herkesin anlayabileceği türden ekonomik hamleleri barındırdığından kolaylıkla faydalanmak mümkün. Gelgelelim bahsettiğimiz getiri türleri de kendi içlerinde çalışma biçimine göre değişmektedir. Misal standart mevduat faizi dışında İslami açıdan faizi doğru bulmayan kişiler kar payı elde edebilecekleri kurumlara yöneliyor. Temelde yatırılan paradan kazanç alınmasına rağmen değişen şeyin ne olduğunu bilmeyenler var. Faiz ve kar payı arasındaki fark nedir deyip tam açıklamasını merak edenlere yönelik içeriğimiz hemen aşağıda.
Kar Payı ve Faiz Arasındaki Farklar
Öncelikle faizi incelediğimizde bankaya yatırdığınız miktarın güncel oranlarla belirlediğiniz vade sonuna kadar paranıza dokunmamanız karşılığında aldığınız kazançtır. Özellikle nakit sıkıntısı çekilen dönemlerde finansal kuruluşlar müşteri yelpazesini genişletmek için bolca reklam verir, kampanyalar duyurur. Faiz oranları temelde Merkez Bankası’nın kararlarıyla belirlense de bunun yanında vadelerde ve diğer faktörlerde inisiyatif bankaların elindedir. Haliyle cazip gelebilecek avantajlar sunularak kaynakların bankalara akması beklenir. Banka da gelen parayı diğer insanlara kredi olarak verip size yansıttığı meblağın üstünde para elde eder. Genel döngü böyle şekillenirken kazanılanın en fazla enflasyon karşısında koruyabilecek seviyede olduğunun altını çizmek gerek. Yine de minimum risk almak isteyenlerin tercihi devamlı faizdir.
Kar payına bakıldığında da ise ilk etkenin manevi görüşler olduğu söylenebilir. Muhafazakar fikirlere sahip vatandaşlar faizi haksız kazanç gibi nitelerken İslami banka denilen katılım bankalarına yönelirler. Kar payının farkı işlemi gerçekleştirilme aşamasında ortaya çıkmaktadır. Gelen para kurum tarafından değerlendirilerek elde edilen karın yatırımcıya yansıtılmasıyla tamamlanır. Tahmin edileceği üzere zararın oluşmasıyla müşteriye de aynı oranda yansıtılır. Faiz ve kar payı arasındaki fark bahsettiğimiz formatta kazanca da zarara da ortak olma durumudur. Pek tabii ki geniş ölçekte bir insan sayısını hesap ettiğinizde zarar gerçekleşse dahi tüm müşterilere mantık çerçevesinde bölündüğünden sizin zararınızın çok da fazla olmayacağını söylemeliyiz.
Faiz Mi Kar Payı Mı? Hangisi Avantajlıdır?
Teknik detaylarına yoğunlaşıldığında faiz kar payına oranla daha nettir. Aşağı yukarı bütün kurumlar güncel faiz oranlarından hizmet sunmakta ve alınacak para da daha yatırım öncesinde hesaplanabilmektedir. Kar payı değerlendirilmesinde sermaye kullanılarak ulaşılan miktar dağıtılıyor ve dolayısıyla ne zaman ne kadar kar edileceği de çok net biçimde ifade edilemiyor. Devamlı düzenli getiri isteyen biriyseniz ve riske de pozitif yaklaşmıyorsanız, dini görüşlerinize ters düşmüyorsa faiz uygun denilebilir. Fakat olası kazançların yükselebilmesini isteyip riskin tehdit oluşturmayacağını düşünüyorsanız kar payı ile çalışan bankaları seçebilirsiniz.