KYK yurtları, şehir dışında okuyan özellikle dar gelirli aile çocuklarının aldığı barınma hizmetini sunmaktadır. Bir öğrencinin eve çıkması veya özel yurda yerleşmesi göz önünde bulundurulduğunda oldukça cüzi meblağlarla üniversite hayatını sürdürmeyi mümkün kılmaktadır. Nihayetinde barınmanın yanında yemek gibi temel bir ihtiyacı da beslenme yardımı sayesinde sağlanabiliyor. Başvuruların ardından asil olarak yerleşenler kayıt işlemlerini yaptıktan sonra kalmaya başlayabilir. Ayrıca kayıt esnasında verilen bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Yazımıza konu aldığımız KYK yurt güvence bedeli iadesi de yine girişte verdiğiniz banka bilgileri üzerinden ilerleyecektir. KYK yurt depozito ücretini iade almak için bir takım adımları yerine getirmeniz gerekmektedir.
KYK Yurt Güvence Bedeli Nasıl İade Edilir?
Öğrenciler ve halk arasında depozito ücreti olarak ifade edilse bile Kredi ve Yurtlar Kurumu mevzuatında güvence bedeli olarak geçmektedir. İlk kaydolduğunuz sırada fark edebileceğiniz gibi aylık yurt ücretinin haricinde bir ödeme daha yaparsınız. Böylelikle depozitoyu karşılarsınız. Fotoğraf, TC kimlik fotokopisi vb. belgeleri öğrenci işlerine sunarken size verilen bir forma genel bilgileriniz de yazılmalıdır. Alt bölümlerde size ait bir banka hesabının IBAN bilgisi yazılması istenmektedir. Mezun olduğunuzda veya eğitiminiz devam ederken de yapabileceğiniz gibi kaydınızı sildireceğiniz zaman bahsettiğimiz bu bilgilerin kayıtlı olduğu hesaba depozito ücreti yatırılmaktadır.
KYK Depozito Ücreti Ne Zaman Yatar?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kaydınızı sildirdiğinizde güvence bedeli otomatik olarak size gönderilmez. Sizin gidip yurt müdürlüğüne bildirimde bulunmanız lazım. Devamında en kısa sürede depozito ücretiniz hesabınıza yatırılacaktır. Depozito ücretleri ne zaman yatar şekline bir soru yöneltirseniz net bir tarih vermek mümkün değildir. KYK yurdunun öğrenci sayısına ve yoğunluğuna göre ortalama 1 hafta içerisinde hesabınıza yatabilmektedir.
İlginizi Çekebilecek Makaleler;
Depozito bedelini talep etmemeniz halinde ise 5 yıl boyunca paranız bekletilir. Söz gelimi bu süreye dek herhangi bir talep gelmezse irat kaydedilir.
Güvence Bedelini Ödemek Zorunda Mıyım?
KYK yurtları milyonlarca öğrencinin hizmetinde olduğundan yurtlardaki düzeni koruyabilmek ve aksaklıkları gidermek adına bir mevzuat hazırlanmıştır. Yurt ücretlerinde aksaklık yaşanması veya yurttaki eşyalara, malzemelere zarar verilmesi halinde ödemelerin kolayca karşılanabilmesi için KYK güvence bedeli alınmaktadır. Dolayısıyla özel bir durumunuz yoksa aylık yurt ücretinin yanında güvence bedelini de ödemek zorundasınız.
Bazı öğrencilerin ise durumları sebebiyle güvence bedeli ödemesine gerek yoktur. Bu öğrenciler, lise eğitimini yetiştirme yurdunda tamamlayanlar, devletin korumasında olanlar, babası ile annesini kaybetmiş olanlar, gazi / şehit çocukları ve gaziler. Aynı zamanda normal eğitim sürelerinde okullarını bitiremeseler dahi 1 yıl daha aynı hakka sahip olurlar.