• YARIM ALTIN
    9.968,00
    % 0,07
  • AMERIKAN DOLARI
    35,5223
    % 0,09
  • € EURO
    36,6160
    % 0,04
  • £ POUND
    43,3704
    % 0,03
  • ¥ YUAN
    4,8457
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,3483
    % 1,43
  • BITCOIN/TL
    3451726,339
    % 2,41
  • BIST 100
    %

Kredi Yasal Takip Nedir? İdari Takipten Farkı Nedir?

Ekonomideki olumsuz genel havadan payını alan sıradan bireyler çeşitli finansal problemleri aşmaya çalışıyor. Halihazırda kur dengesizliği birçok kişinin aldığı maaşının değerini neredeyse yarı yarıya düşürürken borçlar olduğu yerde bekliyor ve gündelik geçimi sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan ürünlerin fiyatı da devamlı artıyor. Haliyle gelirler giderlere ayak uyduramayınca ülke genelinde bir nakit sıkıntısı yaşanıyor diyebiliriz. Neticede bir ekonomik döngü içerisinde ufak bir aile bütçesi de büyük ölçekteki şirketlerin bütçesi de önem arz etmekte. Bahsettiğimiz şekilde ödemelerini yapmak, bir şeyler sahibi olmak için nakit paraya ihtiyaç duyanlar da yine ya kredi kartlarındaki bakiyeleri tüketiyor ya da direkt kredi başvurusunda bulunup durumunu çözümlemeye çalışıyor. Borçlara ulaşmanın dışında geri ödeme noktasında da bambaşka sorumluluklar kendilerini bekliyor elbette. Vadeler geldiğinde taksitler disiplinli biçimde ödenmiyorsa daha zorlu çeşitli problemler kapıyı çalıyor. Örneğin kredi yasal takip süreci başladığında ileriye dönük pek çok avantajı da kaybetmiş olunuyor. Yine kurumların idari takip adında müşterilerine yönelik bir işleyişi de vardır. Ekseriyetle karıştırılan yasal takip nedir ve idari takipten farkı nedir konusunu sizlere anlatacağız.

İdari Takip Nedir?

Kredi başvuruları sonrası bankalar gerekli uygunlukları bulundurduğunu düşündüğü kişilere pozitif yanıt vermektedir. Pek tabii ki bazı majör kriterlerin etkili olduğunu söylemek lazım. Söz gelimi kredi notu ve geçmişe dair bankacılık hareketleriniz, önceki kredili ürün kullanımlarındaki ödeme durumunuz detaylıca incelenir. Takibe takıldığınız borçlar yine sizi geri plana düşüren unsurlardan birisi. İdari takip de bir bakıma borçlarınıza dair kurumların, yasal işlemler başlatılmadan uyguladığı takip sistemidir.

İdari takip nedir sorusunu cevaplayacak olursak kredi borcunuzun taksitlerini gününde karşılamadıysanız tarafınıza uyarı mahiyetinde bildirimler gönderilir. İki üç taksidin ödenmemesiyle 90 günlük bir şans tanınır. Bu süre boyunca ödemelerinizi tamamlamanız beklenir. Yeterli kaynağınız mevcut değilse en azından yapılandırma talebinizi belirterek olumlu görünüm çizip ileriye dönük hamleler yapabilirsiniz. Aynı zamanda ifade ettiğimiz 90 günde hepsini kapatırsanız bir tek gecikme faizinden mesul tutulursunuz ve diğer tüm işleyişten uzak kalırsınız. Bu yüzden gelen uyarıları ciddiye almanızda fayda var.

Tarafınıza sunulan zamanların hiçbirisinde güvenilir adımlar gerçekleştirmemişseniz 3 aylık dönemin sonunda idari takip başlatılır. Devamında altını çizdiğimiz günlerin haricinde bir zaman aralığı daha tanınır ve yine aynı çizgide devam ederseniz idari takip yasal takibe dönüşerek şahsınıza yönelik hukuki sürecin başladığı hakkında bildirimler alırsınız.

Kredi Yasal Takip Nedir? Yasal Takibe Düşmek

Finansal kuruluşlar müşterine kolaylık sağlayıp kazançlı çıkmalarını isterken kendilerinin kar marjlarının da zarar görmesini istemez. Haliyle iletişim kurulduğunda çoğunlukla imkanlar genişletilirken her türlü adıma rağmen yeterli çabayı gösteremeyenlere de yardım edemez. Böylelikle bahsettiğimiz üzere kredi çekip ödemeyenler için hukuki süreci başlatıp hakkını yasal zeminde arar. İşlemlerin avukatlara, mahkemeye geldiği aşamada kredi yasal takip nedir ve ne anlama geliyor diye sorup bilgi almanız elzemdir. Çünkü yasal takibe düşmek demek Merkez Bankası’nın kara listesine girmek demektir ki bu da kredi sicilinizi tekrardan düzeltmeniz adına zorlu bir yola girdiğinize işarettir.

Yasal takip süreci sonrasında kara listeye düşmeniz nedeniyle 5 boyunca kredi çekmeniz neredeyse imkansızdır. Neticede geçmişte ödemelerini aksatmış birisine hiç kimse borç verme taraftarı olmaz ve gelecekteki ihtiyaçlarınıza yönelik bir kaynak bulmakta ciddi sıkıntılar yaşarsınız. Kredi yasal takibi bunların haricinde banka hesaplarına bloke konulmasına ya da maaşın önemli bölümüne el konulmasına neden olabilir. Hatta yüksek meblağlardan bahsediliyorsa icra takibi kararının çıkacağını da belirtmek gerek.

Yasal Takip ve İdari Takip Arasındaki Fark Nedir?

Kısaca özetlemeye çalışırsak, ilk etapta bankalar kredi verdikten sonra vadeleri alamamaya başladığında idari takip başlatıp müşterilere uyarılarda bulunur. Belirtilen süreler içerisinde dahi ödeme veya yapılandırma konusunda gelişme kaydedilmezse yasal takip sürecine gidilir. Yasal hakların arandığı bu aşamadaysa borçlar artık hukuki kurallar çerçevesinde tahsil edilmeye çalışılır. Yasal takibe düşen kişiler kara listeye alınırken 5 sene boyunca kredili ürünlerden mahrum bırakılır. Halen idari takipte olanlar borçlarını gecikme faiziyle beraber ödemeleri halinde ciddi kayıp yaşamadan atlatırlar. Dolayısıyla önerimiz taksitleri aksatmamanın yanında kurumlarla anlaşmaya çalışarak geleceğe dönük yeni planlar yapmanızdır.

YORUMLAR YAZ