Piyasaları yakından takip edenlerin en önemli gündem maddelerini değerli madenler oluşturuyor. Bulunduğumuz dönem itibariyle ülke para birimlerinin, kağıt paraların değer kaybetmesi dünyada sınırlı bulunan kaynakların değer kazanmasına sebep oldu. Böylece devamlı emtia yatırımcılarının yüzü belki de son yıllarda hiç olmadığı kadar gülüyor. Türkiye özelinde konuşacak olursak altın ve gümüşteki gözle görülür yükseliş, ekonomiyle pek içli dışlı olmayan sıradan vatandaşın dahi ilgisini çekti. Piyasaya yeni giren yatırımcılar belli başlı kağıtlar haricinde direkt madenlere yönelip sermayelerini katlamayı amaçlıyor. Gelgelelim planlanmadan hareket edilmesi halinde yüksek fiyattan alınıyor ve hem kısa vadede zarar ediliyor hem de uzun bir süre terste kalınıyor. Bu yüzden giriş, çıkış ve satış anlarını iyi belirlemek gerekmekte. Örneğin coğrafyamızın geleneksel yatırım aracı altın rüzgarı arkasına almış bir şekilde her gün yeni rekorlara koşarken getirdiği kazanç pek çoğumuzun iştahını kabartıyor. İniş ve çıkış trendlerini hesaplayarak girişmek isteyenler de altın ne zaman yükselir veya ne zaman altın alınmalı diyor. Verilecek cevap para piyasalarının ve dünya gündeminin sıcaklığıyla alakalıdır.
Altının Fiyatı Nasıl Belirlenir? Altın Hangi Dönemlerde Yükselir?
İfade ettiğimiz şekilde klasik yatırımcıların aksine Türkiye’deki sıradan bireyler parasının değerini korumak ve belki de az da olsa kar etmek amacıyla altına yönelir. Finansçılar tarafından da güvenli liman şeklinde nitelerken Covid 19 sonrasında trendini yükseltmesi mevcut yönelimi had safhaya çıkardı. İnsanlar da altının fiyatı nasıl belirlenir sorusunun yanıtını alıp düşmeye başlayacağı anı hesaplayarak satış veya alış sağlamak amacında.
Ülkemizdeki altının fiyatı ons altına ve dolara endekslidir. 24 ayar, 12 ayar hangi ayar olursa olsun gram üzerinden yapılan hesaplamalar belirttiğimiz endeks üzerinden ilerler. Örneğin gram altının fiyatı direkt ons ile dolar / Türk Lirası biriminin çarpılıp bölünmesiyle oluşur. Detaylıca anlatacak olursak, ons bir kütle birimidir ve 31,1034768 grama denk düşmektedir. Bürolarda veya internette gördüğünüz ons altının dolar fiyatını 31,1034768 sayısına bölerseniz gram altının dolar karşılığını bulursunuz. Devamında dolar / TL kuruyla da çarparsanız kendi para birimimizde 1 gramın ne kadar denk geldiği ortaya çıkar.
Fiyatın nasıl belirlendiğini anlattıktan sonra aslında yükselme ve düşme noktalarının neye göre hesaplandığı da tahmin edilebilir. Çünkü bileşikler değerlendirilerek son miktarı görürüz. Söz gelimi tüm dünyayı etkisine alan, sadece sağlığı etkilemekle kalmayıp ekonomiden, eğitime dek geniş ölçekte yaşam kalitesini düşüren Covid 19 adlı pandemi altının fiyatını üst seviyelere çekmiştir. Neden dendiği zaman şu yanıt verilebilir: Ülkeler pandemiyle birlikte durağan hale gelen ekonomilerini canlandırmak adına Merkez Bankası üzerinden önemli oranlarda kağıt para basmışlardır. Haliyle paranın bollaşması, değersizleşmeyi ve enflasyonu getirmiştir. Sonucunda da sınırlı kaynakların (örneğin altın) etiket fiyatlarının bir hayli yükselmesini sağlamıştır.
Gram Altın 2020’de Neden Bu Kadar Yükseldi?
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED’in milyarlarca doları piyasaya sürüp sıkıntıyı aşmaya çalışması ve doların dünyanın hemen hemen her ülkesinde önemli değere sahip olması neticesinde gevşeme yaşanmıştır. Ülkelerin kendi paralarını basması da eklenince enflasyon kaçınılmaz olmuştu. Türkiye de altını çizdiğimiz süreçten geçtiği için benzer durumları yaşamış Türk Lirasında genel bir düşüş gözlenmişti. Gram altının neden bu kadar yükseldiğini özetlersek, ekonomik sıkıntılarımızı da unutmamak şartıyla; piyasalardaki doların artışı, ons altının değerlenmesine ve yükselmesine yol açtı. Türk Lirasının da dolar karşısında düşüş trendine girmesiyle yukarıda detaylandırdığımız hesaplamaya göre çifte etki görüldü ve fiyatlar katlandıkça katlandı. Kur dönem dönem düşse de genelde ivmesini koruyor.
Altın Ne Zaman Alınmalı?
Yatırımcılar genel manada dip noktadan al tepe noktadan sat mantığını uygular. Böylesine değişken zamanlarda söylenen yöntemi uygulamanın mümkünatı yok. Değerli maden konusunda altın ne zaman alınmalı hususu için gündemi okumak gerekiyor. Amerika’da, Türkiye’de ve tabii ki bütün dünyadaki gelişmeler para birimlerinin düşüp altının yükselmesine olanak tanıyor. Devletlerin, siyasetçilerin, politikacıların yarattıkları tartışmalı gündem kağıt birimlere güvenilirliği azaltıp herkesi güvenli limana yönlendirir. Bu yüzden tansiyonun sakinleştiği dönemlerde altına yatırıp yapmak ve uzun vadeli kazanç sağlamayı hedeflemek en sağlıklısı olacaktır. Yine çıkış yapılacak noktayı da iyi belirlemek gerekir. Diğer türlü düşük kurlardan çıkış yapılırsa harcanan emeğe ve sermayeye değecek getiri sağlanamayabilir.