Bankalar, kredili ürün kullandırma konusunda son dönemlerde geçmişe göre fazlaca talep görmekteler. Özellikle birçok evin, arabanın, ürünün fiyatının yükselmesiyle birlikte belirli oranlardaki birikimler yeteri gelmiyor. Eski usul eş dosttan borç alma devri kapanınca da insanlar banka üzerinden resmi borç denilen krediye başvuruyor. Haliyle herkes böyle düşününce kurumlar da hem hizmetlerini çeşitlendiriyor hem de müşteri yelpazesine yenilerini ekliyor. Gelgelelim bahsettiğimiz genişlemelere rağmen finans kuruluşları kapısın çalan her kişiye pozitif yanıt vermiyor. Nihayetinde geri ödeme konusunda sıkıntı yaşamayacak ve yaşatmayacak bireylere yöneliyorlar. Finansal sicil bakımından problemli, önceki kredi kullanımlarında ya da kredi kartlarının ödemelerinde aksaklık sağlamış vatandaşlar geri planda kalıyorlar. Gelirin ve kredi notunun direkt etken olduğu şartlar aşağı yukarı herkes için aynı. Bu yüzden değerlendirmeler sonucunda oluşan talebe ve istediğiniz miktara göre mantık çerçevesinde cevap bulursunuz. Özellikle taşıt kredi alırken aranan şartlar sıradan ihtiyaç türüne göre biraz farklıdır. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken ekstra parametreler mevcut.
Taşıt Kredisi Genel Şartları Nelerdir?
Eğer ciddi birikmiş yoksa veya konut kredisi çıkacak ölçüde gelire sahip değilse insanlar taşıt kredisine yöneliyor. Tabii ki bunların haricinde ciddi miktarlardaki değere ulaşmış taşıtlara sahip olabilmek amacıyla da bu para talep edilebiliyor. Ne sebeple olursa olsun, taşıt kredisi için aranan şartlar hususuna uyulması gerekiyor. Belirtilen uygunluklar sağlanmıyorsa, kredi sicili ve kredi notu aşağılardaysa arzulanan miktara kavuşmak da bir o kadar zor. Taşıt kredisindeki genel şartları şu şekilde ifade edebiliriz:
- Başvuran vatandaşın minimum 18 yaşına ulaşması,
- Aktif bir SGK girişinin olması,
- SGK girişinin 6 aydan önce yapılmış olması,
- Alınması planlanan taşıtta rehin veya diğer adıyla ipotek bulunmaması,
- Kredi notunun iyimser düzeylerde yer alması,
- Vadeler geldiğinde ödenmesi gereken tutarların gelirle dengeli olması.
Her banka, işleyişinde kendisine göre farklı politikalar güdebilmektedir. Genel manada yukarıda maddelerce sıraladığımız detayların hemen hemen hepsi istenmektedir. Yine başvuruda bulunulacak kurumun ayriyeten altını çizeceği durum veya belge olabilir. Bu noktada aksaklık yaşamamak adına şubeyle ya da hiç yoksa müşteri hizmetleri ile görüşmekte fayda var. Daha düşünme ve planlama aşamasındaysanız, başvuruyu aktif maaş aldığınız bankaya yapmanızı öneririz. Çünkü bu durum sizi hem gereksiz prosedürlerden kurtaracak hem de olması gerekenden bir iki tık daha yüksek miktarla buluşturabilecek. Uzun zamandır çalışılan kurumlar, düzenli müşterilerine her daim kolaylık sağlamaktadır.
En Fazla Ne Kadar Taşıt Kredisi Alınabilir?
İhtiyaç kredisine benzer biçimde taşıtta da 60 ay vadeyle kredi alabilirsiniz. Dolayısıyla diğer bir etken olan geliriniz asıl meblağı oluşturacaktır. Önemli gelirler, varlıklar sunmanız halinde esneklik tanınabileceğini bilmelisiniz. Yine krediyi ödediğiniz süre içerisinde aldığınız taşıta ipotek konulacağının altını çizelim. Yaşanabilecek olumsuz anlarda, örneğin vadeler geldiğinde ödemelerin yapılmaması halinde banka aracınıza el koyabilmektedir.
İkinci El Taşıt İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Sıfır araç alındığında genel işleyişin sürdürüldüğünü söyleyebiliriz. Fakat ikinci el taşıt alacaksanız ayrıca uğraşmanız gereken birkaç adım bulunuyor.
Çalışacağınız bankaya göre değişmekle beraber alınması hedeflenen taşıtın en çok 8 yıllık olmasına bakılır. Yine kredilendirme konusunda da sıfır araca göre farklılık var. Normalde fatura değerine bakılırken ikinci elde kasko değeri üzerinden hesaplanır ve ne kadar kredi alacağınız netleşir.
İlk kez taşıt kredi alacaksanız aranan şartlar dışında bazı belgeleri de hazırlamanız gerekir. Tüm detayları tamamladıktan sonra belgelerinizi yanınıza alıp kredi başvurusu için talepte bulunabilirsiniz. Taşıt kredisinde istenen belgeleri ana hatlarıyla sıralayacak olursak:
- Maaş bordrosu
- İkamet belgesi
- İş yeri imza sirküsü
- Araç ruhsatı veya faturası
- Varsa ek gelir belgesi