Bu zamana kadar bir çoğumuz Bitcoin’den, Cryptocurrencyler’den, finans haberlerinden, sağdan, soldan adını duyduğumuz bu teknolojiyi merak etmiştir. Bu yazımızda ise oldukça merak edilen Blockchain nedir, nasıl çalışır? gibi sorulara yanıt vereceğiz.
Blockchain Nedir?
Kısa bir şekilde direkt açıklamak gerekirse, Blockchain şifrelenmiş işlem takibini yapabilen dağıtık bir veri sistemidir. Bunu bir veritabanı olarak düşünmeyiniz, çünkü bu sistemde veriler değiştirilemez ve silinmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu özelliğinı verilerin biriktirildikleri blokları zincir şeklinde şifreleme algoritmaları ile bağlayarak saklamasına borçludur diyebiliriz.
Blockchain‘in verileri saklama mantığını gerçek hayattan bir örnek ile verecek olursak, eski zamanlarda bakkaldan bir şey aldığımız zaman veresiye yazdırırdık. Bakkal bu borcu hem kendi veresiye defterine not tutardı, bizde bakkalın bir değişiklik yapabilme ihtimaline karşı borcumuzu kendi veresiye defterimize yazardık.
Blockchain’de ki dağıtık ifadesi de bu mantığa oldukça benzerlik göstermekte. İşlemlerin kayıt tutulduğu blok zinciri ağ üzerindeki herkes ile aynı şekilde olacak biçimde tutulmaktadır. Eğer birisi kendi defterine diğerlerinin onayı olmadan bir şeyler ekleyip veya çıkarmaya kalkarsa, diğer defterlerle çatışacağı için devre dışı kalacaktır.
Bu anlamda blockchain bizim silinemez ve değiştirilemez veriler tutmamızı sağlar. Bu teknolojinin en büyük avantajı ise herhangi bir merkeze bağlı olmamasıdır.
Blockchain Teknolojisi Nereden Gelmekte?
Blockchain 2008–2009 yılları arasında Bitcoin’i de icat eden henüz gerçek kimliği bulunamayan Satoshi Nakamoto lakaplı bir kişi tarafından icat edilmiştir. Bu Satashi Nakamoto’nun bir grup mu veya tek bir kişi mi olduğu hakkında henüz kesin bir bilgi bulunamamıştır. Kendisi bu teknolojinin sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördükten sonra, bu teknolojiyi insanlara hibe ederek yeni teknolojiler üstünde çalıştığını belirttiği bir mailden sonra bir daha ortada gözükmedi.
Nasıl Çalışır?
Bu teknolojinin çalışma mantığına bu yazımızda çok değinmeyeceğiz. Onu ayrı bir yazı da siz değerli okuyucularımıza detaylı bir şekilde anlatacağız. Lakin Blockchain çalışma sistemi 3 ana basamaktan meydana gelmektedir. Onlarda bunlardır;
- Transaction’ın yaratılması,
- Transaction’ın onaylanması,
- Bloğun zincire eklenmesi.
Umarız bu yazımız sizler için faydalı olabilmiştir. Blockchain ve Bitcoin gibi konular hakkında iyice bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yakında yayınlanacak olan yazılarımızı beklemenizi öneririz.