Para kazanma peşindeki kimi insanlar, başkalarını dolandırarak ciddi miktarlarda kazanç sağlıyor. En çok görülen versiyonları ise irili ufaklı meblağlardaki sahte parayla veya sahte altınla gerçekleştiriliyor. Eğer ki alışverişinizi güvenilir ve isim yapmış yerlerden sağlamıyorsanız içinizde daima bir tedirginlik oluşur. Bunu aşabilmenin en iyi yolu elbette marka kurumlarla çalışmak olsa da bahsettiğimiz ölçekteki kurumların fiyatlandırmaları ve komisyon oranları da aynı oranda çok yüksek. Dolayısıyla ister istemez pek çoğumuz alternatiflere yönelmek durumunda. Bulunduğumuz dönemin önde gelen yatırım aracıysa altın. Devamlı yukarı çıkması vatandaşları satın almaktan vazgeçirmek yerine tam tersine beklentinin artmasına ve daha fazla alınmasına sebep oluyor. Hal böyleyken alabileceğiniz bir sürü satıcının varlığından haberdarsınızdır. Peki sahte altın nasıl anlaşılır diyenlerdenseniz ve kafanız karışıksa ne yapacaksınız? İşte bu noktada uygulayabileceğiniz yöntemlerden bahsedeceğiz.
Altın Gerçek Mi Sahte Mi Nasıl Anlaşılır?
Fiziksel alım gerçekleştirmeyenler ifade ettiğimiz problemin dışında kalabiliyor. Finansal teknolojilerin geldiği nokta aklımıza gelebilecek her türden işlemin online ortamda yapılmasına imkan tanıyor. Yine de geleneksel metotları tercih edenler örneğin bankadan altın hesabı açmak yerine kuyumcuya ve benzeri yerlere gidiyor. Eğer ki anlık dalgınlıkla dikkat edilmemişse belki on binlerce liralık zararlar yaşanabiliyor. Örneğin aldığınız altının ayarına bakmazsanız muhtemelen satarken önemli ölçüde kayıp yaşayacaksınız. Benzer biçimde sahte altın gerçek mi sahte mi nasıl anlarız demeniz de lazım. Çünkü fiyatların 500 Türk Lirasını dahi zorlaması pek çok dolandırıcının iştahını kabartıyor. Paranın değerini koruyup üzerine kar edilebilecek bir yatırıma yönelirken eldeki birikimden olmayı kuşkusuz hiç kimse istemez. Dolayısıyla sıralayacağımız sahte altın anlama yolları arasından birkaçını devamlı uygulamanızı tavsiye ederiz.
Sahte Altını Anlama Yöntemleri
1. Mıknatıs
Günlük hayatta kullanılan altın tek başına işlem görmeyip değişik madenlerin dahil edilmesiyle oluşturulur. Böylece ticareti yapılabilecek versiyon halinde raflarda yerini alır. Manyetiklik özelliği bulunmadığından mıknatıs vasıtasıyla çekilmeyecektir. Velev ki etkileşime girip mıknatısla çekiliyorsa sahtedir.
2. Isırma
Yeşilçam filmlerinde bolca gördüğümüz altını ısırarak sahte mi diye anlamak işe yarayabilir. Yumuşaklığı sayesinde şekil alabilmektedir. Ekseriyetle de satıcıların taraftarı olmadığı bir yöntemdir fakat dişinizle baskı uyguladığınızda iz çıkartıyorsa gerçektir diyebiliriz. Yine eski metotlardan birisi sesine bakmaktır. Sert zeminin üzerine bıraktığınızda tok denebilecek seviyede ses duyuluyorsa gerçeklik olasılığı yüksektir.
3. Damga
Altınların üzerlerinde belirtilen bilgiler gerçekliğine ve orjinalliğine dair önemli belirtiler sunar. Herhangi bir yerinde ufak boyutlarda marka patent damgası, ayar damgası, üretici sertifikası vardır. Patent damgası bulunmasa dahi ayar damgası kesinlikle bulunacaktır. Hiçbir veriyi göremiyorsanız sahtedir.
4. Fiyat
Gram altın fiyatı Dolar ve Türk Lirası arasındaki kur farkının yanında ons altın fiyatından da etkileniyor. İki etkenin direkt belirlediği değer de haliyle gün içerisinde bir aşağı bir yukarı inip çıkıyor. Uygun meblağdan almak için sizi yanıltabilecek, dolandırabilecek kişiler böylece kendilerine alan bulabiliyor. Piyasanın bir iki tık altında değer biçenlere karşı sahte altını anlamak elzemdir. Nihayetinde nakit paraya aniden ihtiyacı olanlar hemen elden çıkarırken kuyumcunun kesintisinden daha ucuz bir fiyatla teklifte bulunabilir. Karşınızdaki insanı, o anki durumunuzu gözden geçirip kontrollerinizi sağladıktan sonra alım yapmalısınız.