Günümüzdeki aktivite alışkanlıkları teknolojinin hayatımıza girmesiyle tümünden değişti. Zaruri ve keyfi tüm istekler online platformlarda hiç zaman kaybedilmeden hallediliyor. Aynı şekilde geçmişte saatlerimizi harcadığımız bankacılık işlemleri bile yeterli güvenlik önlemleri sağlanarak kolayca tamamlanıyor. Yine özellikle pandemi döneminde sosyal yaşamda minimum zaman geçirirken öne çıkan internetten alışveriş gibi seçenekler herkesi memnun ediyor. Kredi kartı sayesinde ödemenizi de gerçekleştirirken yetkili kurumlar gerekli bütün altyapıyı sorunsuz yapmaya çalışıyor. Gelgelelim bazen bizden, alışveriş yaptığımız firmadan ya da art niyetli kişilerden dolayı kredi kartımızda bize ait olmayan harcamalar görüyoruz. Bilinirliği olmayan ve dolandırıcıların boy gösterebileceği platformlarda yaşanan bu durumlar sonucunda ekonomik anlamda bizi ciddi sıkıntılara sokacak harcamalar gerçekleşebiliyor. İşte bu noktada kredi kartından yapılan harcamalara itiraz etmek elzemdir. Nihayetinde paranın hata sonucu kesildiğini düşünseniz bile kendiliğinden iade edileceğini düşünüyorsanız şansınız oldukça düşük. Böylece anlayacağınız üzere zaman kaybetmeden bankanızın müşteri hizmetleriyle görüşüp kredi kartından yapılan harcamalara nasıl itiraz edilir başlığında anlatacağımız şekilde hareket etmelisiniz.
Kredi Kartından Yapılan Harcamalara İtiraz Etmek
Bankacılık sektöründe bahsettiğimiz şey çokça yaşandığından finansal kuruluşlar diğer prosedürlere nazaran daha hızlı bir işlem süreci sağlamaktadır. Böylelikle müşterilerinin minimum zararla ayrılmasını ve memnun kalmasını amaçlarlar. Kredi kartları limitleri itibariyle halihazırda elinizde bulunmayan borç paranın harcanmasına imkan tanırken gereksiz kullanımlarda veya hırsızlıklarda kişini başını ağrıtır. Dolayısıyla müşteri hizmetlerini aradığınızda ilk sırada genellikle “Kayıp – Çalıntı – Şüpheli İşlem” menüsü bulunur. Kredi kartından yapılan harcamalara itiraz etmek için söylediğimiz menüyü işaret eden tuşa basarak hemen temsilcinizle görüşebilirsiniz. Görüşmenizin ardından çoğunlukla belirttiğiniz harcama işlemi iptal edilir. Bazen de detaylı araştırmalar sonrası müdahale edilmektedir. İkisinde de iptal edilince sizden habersiz alınan tutar ekstrenize yansıtılır veya bakiyenize artı miktar olarak yansır.
Kredi Kartı Harcaması İçin İtiraz Dilekçesi
Müşteri hizmetleri hattından iletişime geçtiğiniz sırada verdiğiniz bilgileri yeterli bulmayan çeşitli bankalar, sözlü başvuru haricinde yazılı başvuru talep eder. Yoğunlukla şüpheli işlemin tespit edilemediği hallerde istenen bu başvuruyu dilekçeyle birlikte sağlamanız hem zaman kazandırır hem de yasal yollardan hakkınızı aradığınızı gösterir. Yasal yazılı belgelerin en önemlilerinden olanı dilekçe bu noktada sizi en iyi ifade edecek formattır. Kredi kartı harcamasına itiraz etmek için dilekçe hazırlamak adına gerekli bilgileri ve gelişen olayları net biçimde açıklamalısınız.
Detayları finans kuruluşuyla paylaşırken yaşanan hikaye kısmını atlayıp anlaşılır biçimde olayı ve sonucu paylaşmanızda fayda var. Yine karşı tarafa tüm bankacılık işlemleri arasında filtreleme imkanı veren tarih, saat, harcama yapılan yer tarzındaki verileri en ince detayına kadar yazmalısınız.
Kredi kartından yapılan harcamalara dilekçeyle itiraz etmek dışında kurumlar kendilerine göre başka prosedürler de benimsemiş olabilir. Örneğin kimisi, direkt web siteleri üzerinden form doldurmalarını isteyebilir, kimisi de verecekleri dilekçeden hariç formu istenen bilgileri yazarak tamamlamanızı söylerler. Dolayısıyla ilk aşamada bahsettiğimiz şekilde müşteri hizmetleriyle konuşurken kredi kartı sözlü ve yazılı itiraz başvurusu yöntemlerini öğrenmelisiniz.
İfade ettiğimiz ve çalıştığınız kurumun talep ettiği tüm belgeleri hazırladıktan sonra en kısa sürede ulaştırmalısınız. Bunun için de Acil Posta Servisi hizmetini kullanmanız gerekir. Ayrıca altını çizmek gerekir ki dilekçe gibi yazılı başvurular sayesinde bankaların geri dönüş yaparken yazılı cevap vermesini mecbur kılarsınız. Eğer olumsuz yanıt alırsanız elinizdeki bütün kanıtları toplayıp Tüketici Mahkemesi’ne gitme hakkınız da var. Kurumsal işlemlerinizde (şikayet / talep ve benzeri) yazılı başvuruyu kendinize prensip edindiğinizde olayların sizin lehinize hızlı bir şekilde geliştiğini fark edeceksiniz.