• YARIM ALTIN
    10.121,00
    % 0,23
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5190
    % 0,16
  • € EURO
    36,4209
    % 0,17
  • £ POUND
    43,7479
    % 0,26
  • ¥ YUAN
    4,7669
    % 0,19
  • РУБ RUBLE
    0,3417
    % -0,26
  • BITCOIN/TL
    3377056,578
    % 4,96
  • BIST 100
    %

Kripto Para İle Dijital Para Arasındaki Fark Nedir?

Ülke para birimlerinin dışında son zamanlarda öne çıkan farklı birimler herkesin radarında. Teknolojik gelişmelerin her geçen gün arttığı bu dönemde dijital para veya kripto para kavramları da hayatımıza entegre oldu. Finans piyasalarındaki geleneksel ve popüler bilinen yatırım enstrümanları haricinde bahsettiğimiz birimlerle de yatırım gerçekleştirmek hatta diğerlerine nazaran daha fazla getiri elde etmek mümkün. Elbette kripto para alımı satımı yaparken belli bir finans geçmişinizin, tecrübenizin bulunması gerekir. Aksi taktirde elinizdeki değer ne olursa olsun kayıplar yaşamanız söz konusudur. Aynı şekilde dijital para yatırımı da analizlerle somutlaştırılmalıdır. Sektöre yeni giriş sağlayan kişiler de genellikle dijital para ile kripto para arasındaki farkı ayırt edememekteler. Kısmen de olsa benzerlikler taşımaları kripto paranın dijital paradan farkı nedir sorularının çoğalmasına zemin hazırlıyor.

Kripto Paraların Diğer Dijital Paralardan Farkı Nedir?

Özgürlükçü ve sınır tanımayan bir anlayışın benimsendiği kriptografi altyapısıyla sunulan kripto paralar temelde merkeziyetsizlik özelliğiyle öne çıkar. Yani kurumun, kuruluşun veya yatırımcının direkt yönetimi altında değildir ve sadece yatırımcılarının hareketlerine göre şekillenmektedir. Dijital paralar ise geleneksel para birimlerinin dijital formlarıdır. Daha fazla detaylandırmak gerekirse normal bir birimin elektronik ortamda işlenebilmesini sağlayan değişim aracıdır. Somut bir örnek duymak isterseniz, örneğin banka hesaplarınızdaki paralar dijital para biçimindedir ve siz de bu sayede online ödemeler yapabiliyor, faturalarınızı ödeyebiliyor veya transfer işlemini tamamlayabiliyorsunuz.

Kripto Para İle Dijital Para Aynı Şey Mi?

Ayrıntılarından bahsettiğimiz birimlerin teknolojik alan bulduğu noktada filizlendiğini anlattık. Lakin dijital para ile kripto para aynı şey değildir. Çünkü birisinde hükümet, merkez bankası gibi söz sahibi olan majör etkenler varken diğerinde hiçbir otorite tanınmamaktadır. Bu sebeple kripto paraların farkı özgürlüğü ve bir nevi takip edilemezliğidir. Yönetimsiz yapıda gelişen ve genişleyen kriptolar birçok kesimin tercihi olmaktadır.

Dijital ve Kripto Paralar Arasındaki Farklar

İşleme konulma ve gelişme aşamalarından bahsettikten sonra belki de yatırımcıları ilgilendirecek en önemli noktaya, kullanım özelliklerine geldik. Nihayetinde bu paraların değişimleri ve alış satış arasındaki fark üzerinden getiri kazanan tüm yatırımcılar, varlıklarına hakim olmak durumundadır. Dijital paraların farkı işlemler gerçekleştirilirken gerçek kimlik ihtiyacı duyulmasıdır. Haliyle alım satım gibi tüm hareketleriniz açıktır ve gizliliği bulunmamaktadır. Kripto paralarla alım satım yapmak istediğinizdeyse hiçbir kişisel bilgi paylaşma zorunluluğunuz yok. Paylaştığınız en ufak bilgi kırıntısı dahi yine hiçbir otoriteyle paylaşılmaz. Böylelikle gizliliğine önem veren niyetinin iyi – kötü fark etmeksizin milyonlarca insanın kriptolara yöneldiğini tahmin etmek gayet kolay.

Legal veya illegal türlü alışverişlerin kripto para ile ödeme yapma şeklinde sonuçlandığına da çoğu zaman denk gelmişsinizdir. Dijital paralarda ülkelerin yasal düzenlemelerinin sıkı çerçeveleri vardır ve hareket kabiliyeti kriptoya oranla kısıtlıdır.

Kripto Para Güvenli Mi?

Dünya üzerinde milyonlarca birey harcamalarını ya da ödemelerini online gerçekleştiriyor. Haliyle hackerların, siber saldırıların odağı da kısa sürelerde olağanca para kazanabilecekleri yeni nesil paralar oluyor. Kripto paraların dijital paradan farkları aslında burada da kendini göstermektedir. Belirttiğimiz üzere dijital paraları oluşturan unsurların öne çıkanları banka hesaplarında yer alan paralar, kredi ve banka kartlarındaki miktarlardır. İfade ettiğimiz dijital varlıklar sistemi işleten firmanın kendi sunucularında barındığından bir bakıma açık hedeftir. Güvenlik önlemleri de yine firmanın bilişim altyapısıyla sınırlıdır. Dijital paralarda güvenlik tam anlamıyla sağlanamazken ve olası problemlere açıkken kripto paralar güvenilir mi dediğinizde bilişim altyapısının hiçbir merkeze ait olmamasından dolayı evet yanıtını alabilirsiniz.

Bankalardaki gibi hesap kayıtları belli bir kurumun yönetiminde değildir ve kriptolardaki kayıtlar kriptografi teknolojisiyle çalışan belki de bağımsız milyonlarca sunucuda tutulmaktadır. Birbirinden ayrı şahısların, kuruluşların işletiminde olduğundan kayıtların silinmesi, aktarılması ya da değiştirilmesi imkansızdır.

Kripto Para Gerçek Para Mıdır?

Güncel işleyişe hakim olmayanlar ekseriyetle gerçek para ifadesini ülkelerin para birimlerini ifade ederken kullanır. Dijital paraların da normal para birimlerinin elektronik karşılığı olduğunu söylediğimize göre kriptolardan farkı bulunduğunun altını çizmek gerek. Yani kripto paralar gerçek para değildir ve sanal paradır. Ancak geleneksel birimlere benzer formatta söz gelimi bitcoin ile alışveriş yapmak artık birçok platformda mümkün. Dolayısıyla ürün veya hizmet alımında satımında sanal para olan kripto paralar da geçerli kabul edilir.

Bitcoin Dijital Para Mı Kripto Para Mı?

Yeni nesil envai para biriminin günümüzde popülerleşmesini sağlayan yegane unsur bitcoin’dir. Son 5-6 yıldaki ivmesi sayesinde finans ve ekonomi piyasalarının uzağındaki insanları bile sisteme dahil etmeyi başardı. Haliyle konu kripto veya dijital birimlere geldiğinde bitcoin’den bahsetmeden geçmek olmaz. En çok bahsedilen şeylerden birisi de bitcoin dijital para mı yoksa kripto para mı sorusudur. Bitcoin bir kripto birimidir ve listelenmelere baktığımızda da bilinirlik bakımından ciddi bir saygınlığı vardır. Mesela kripto paraların avantajları konuşulduğunda genellikle bitcoin üzerinden hesap yapılır.

YORUMLAR YAZ