• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • BITCOIN/TL
    3385050,610
    % -0,92
  • BIST 100
    %

Borsa Nasıl Oynanır ?

Borsa, uzun yıllardır hayatımızda yer işgal eden yatırım araçlarından biridir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde borsa, insanlar arasında yaygın yere sahip bir yatırım mekanizmasıdır. Türkiye de bu kapsamda gelişmekte olan ülkeler kategorisinde olduğundan birçok insan borsa ile tanışmış ve halen tanışmaya da devam etmektedirler. Borsanın avantajı ve dezavantajlarından bahsetmeden önce borsa nasıl oynanır, hisse senetleri nasıl alınır bundan bahsedelim.

Borsa Hesabı Nasıl Açılır?

Borsada hisse senedi alıp işle yapmak için her şeyden önce bir borsa hesabınızın olması gerekir. Bu kapsamda tüm bankalardan borsa hesabı açtırabilirsiniz. Bankaların yanında aracı kurumlardan da borsa hesabı açtırmak mümkündür. Aradaki fark nedir diye bir soru akıllara gelebilir. Bankalar ve aracı kurumlar her hisse senedi alış ve satış işlemlerinden komisyon alırlar. Bu komisyon oranı bankalar arasında değişkenlik gösteriyor olsa da hâlihazırda binde 1 gibi rakamlardır. Yani 1000 TL’lik hisse senedi alımlarında 1 TL de bankaya komisyon ödersiniz. Bu komisyon oranı aracı kurumlarda on binde 3-4 gibi küçük rakamlardır. Bu sebeple borsa hesabı açtırırken aracı kurumları tercih etmek daha mantıklı bir hal tarzı olabilir.

Borsa Hesabı Açtırırken Hangi Belgeler İsteniyor?

Borsa hesabı açtırmak için bankaya gittiğinizde sizden kimliğinizden başka bir şey istenmez. Borsa hesabınız kolayca açılır. İşlem sonunda bankalar ayrıntılı risk bildirim formunu müşterilerine imzalatırlar. Aracı kurumlar ise kimlik fotokopisiniz ile birlikte size daha önceden göndermiş oldukları evrakları imzalayıp posta yolu ile kendilerine göndermeniz durumunda derhal borsa hesabını açarlar. Bu işlem birkaç gün gibi kısa bir zaman sürer ve hesap açılır açılmaz borsada işlem yapmaya başlanabilir.

Borsadaki Risk Nedir?

Yatırım araçlarının hepsinde belli bir risk vardır. Fakat bu risk oranı borsada diğer yatırım araçlarından daha fazladır. Bunun nedeni; örneğin altın ya da döviz yatırımlarında yatırım aracının aynı gün içerisinde %1-2 lerden daha fazla değer kaybettiğine şahit olmazsınız. Aynı şekilde bu orandan daha fazla değer kazandığı da çok nadir görülen hususlardan birisidir. Borsada ise paranız aynı gün içerisinde %10 değer kazanabileceği gibi yine aynı gün içerisinde % 10 değer de kaybedebilir. (Bu oran covid 19 pandemi süreci öncesinde %20 iken, pandemi sürecinde SPK tarafından % 10’a düşürülüştür.)

Borsada En Çok Kimler Zarar Eder?

Borsada sık sık işlem yapanlar genellikle zarar ederler. Borsanın sert düşüşü ve yükselişinden çok fazla etkilenmemek gerekir. Bu dönemde panik yapmayan insanlar borsada çok güzel para kazanabilirler. Panik yaparak, param battı gitti mantığı ile hisse senetlerini sık sık satıp yeni hisse almaya çalışanlar paramı kurtarayım derken daha fazla zarar ederler. Bu kapsamda uzun zade yatırım yapmak isteyenler temettü dağıtan, köklü şirket hesaplarını tercih edebilirler. Bu şirketlerin batması ya da iflası demek tüm şirketlerin batması ile eşdeğer diyebiliriz. Bu kapsamda köklü şirketlere itibar etmekte fayda vardır.

Borsa Akıllıca Bir Yatırım Aracı Mıdır?

Yukarıda açıklandığı gibi borsada ciddi anlamda kar da edilebilir, zarar da edilebilir. Yüksek oranda kar verdiğini düşünüp bilinçsizce borsaya girmek son derece tehlikelidir. Borsada belli kriterler vardır. Öncelikle borsayı bir yatırım mekanizması olarak değerlendirecek olan insanların bu kriterlere hâkim olduktan sonra borsaya girmesinde fayda vardır. Borsada ciddi paralar kaybedenler borsayı bilmeden borsaya giren insanlardır. Borsada birisi zarar ederken diğeri kazanıyordur. Özetlenecek olursa borsa akıllıca bir yatırım aracıdır. Fakat kesinlikle kısa vadede kar edilecek bir mekanizma değildir. Borsadaki hisseler uzun vadede yatırım aracı olarak değerlendirilmesi gereken senetlerdir.

FinansKati.com

YORUMLAR YAZ